Z artykułu dowiesz się:
1. Czy nawożenie ma wpływ na smak ogórków?
Smak owoców ogórka zależy od cech genetycznych poszczególnych odmian, ale także żyzności gleby, nawożenia i podlewania. Bardzo ważna jest dobra kondycja roślin przez cały okres wegetacyjny. Gdy ogórki mają prawidłowo wykształcone, duże liście, mogą w większym zakresie korzystać z fotosyntezy. W tym procesie z wody (pobieranej głównie z gleby) oraz dwutlenku węgla (pobieranego z powietrza) – w obecności światła – w zielonych tkankach roślin powstają cukier (glukoza) oraz tlen. Ogórki cukier magazynują m.in. w owocach. Jeśli światła mają dużo, zdrowe liście i wody w sam raz, są smaczniejsze.
Nie mniej ważna jest rola korzeni – mocny, zdrowy system korzeniowy przyswaja z ziemi więcej składników pokarmowych. Do wykształcenia tkanek i komórek odpowiedzialnych za przyswajanie, transport i magazynowanie składników pokarmowych w owocach niezbędne są makroelementy oraz mikroelementy w odpowiednich proporcjach oraz ilości. Nie powinno być ich ani za dużo, ani za mało. Owoce prawidłowo nawożonych ogórków są jędrne lecz nie wodniste, dobrze wykształcone (nie mają zwężeń), bez goryczki, nie rozpadają się w przetworach, np. podczas kwaszenia czy w marynatach.
Na smak ogórków bardzo duży wpływ ma nawożenie, ale też właściwe podlewanie. Woda jest niezbędna dla ogórków do procesu fotosyntezy. Ogórki magazynują ją także w owocach (ok. 95% ich wagi to woda). Jeśli mają wody za mało albo za dużo, ich owoce są niesmaczne. Przy braku wody owoce ogórków niektórych odmian mogą gorzknieć. Poza tym mają puste komory w środku, są jak papierowe w smaku, mało jędrne.
Jeżeli zaś ogórki są podlewane zbyt intensywnie, zwłaszcza tuż przed zbiorem, ich owoce są wodniste, z nieapetycznie rozpływającym się miąższem, bez wyrazistego smaku i aromatu, szybciej się psują. Najlepiej ogórki podlewać co 5-7 dni małym dawkami wody. Należy unikać zraszania liści, gdyż to sprzyja rozwojowi chorób, zwłaszcza grzybowych. Ogórki podlewa się rano lub wieczorem.
Przeczytaj także: W jaki sposób uprawiać i pielęgnować ogórki?
Ogórki owocują tzw. falami. Po zawiązaniu pierwszych owoców zwalniają tempo wzrostu i kwitnienia. Dlatego trzeba systematycznie zrywać ogórki, zanim dojrzeją w nich nasiona. Dzięki temu pojawiają się kolejne, liczne kwiaty, a następnie owoce. Młode owoce są również smaczniejsze i znacznie rzadziej gorzknieją (w przypadku niektórych odmian). Ogórki najlepiej zrywać rano, gdyż są wtedy jędrniejsze. Owoce na sałatki i do kwaszenia zbiera się zwykle co 3 dni, do konserwowania co 2 dni, zaś na korniszony codziennie.
2. Jaka ziemia jest najlepsza do ogórków?
Ogórki najlepiej rosną w ziemi żyznej, zasobnej w próchnicę. Doskonałe są stanowiska w pierwszym roku po jesiennym nawożeniu obornikiem, np. krowim (wykonuje się co 4 lata). Niekoniecznie musi to być nawóz świeży, pochodzący z gospodarstwa rolnego. Bardzo dobrym zamiennikiem jest Obornik bydlęcy granulowany. Ma on postać suchych granulek, które nie mają uciążliwego zapachu. W procesie produkcji są pozbawiane nasion chwastów oraz patogenów, takich jak chorobotwórcze grzyby czy jaja i larwy szkodników. Zawierają dużo masy organicznej (65%), która w ziemi zamienia się w próchnicę.
Granulki obornika (100-200 g na metr kwadratowy) rozsypuje się w październiku lub listopadzie na zagonie, gdzie mają rosnąć ogórki. Następnie ziemię należy płytko przekopać (5-10 cm). Podczas zimy granulki obornika ulegają powolnemu rozkładowi, a zawarte w nich składniki przechodzą fizyko-chemiczne przemiany. Dzięki temu składniki pokarmowe są wiosną dostępne dla roślin. Dodatkowo gleba nawieziona granulowanym obornikiem staje się ciemniejsza, przez co szybciej się nagrzewa, a także znacznie lepiej zatrzymuje wodę. Ogórki to lubią!
Przeczytaj także: Obornik granulowany – jak stosować jesienią
Zamiast obornika można użyć kompostu zrobionego z resztek ogrodowych oraz kuchennych, jak chwasty, obierki, fusy, jesienne liście. Jeżeli go brak, przed siewem ogórków można rozsypać na powierzchni ziemi Nawóz ekologiczny do pomidorów, ogórków i ziół. To granulowany kompost powstały w 100% z masy roślinnej. Dostarcza składników pokarmowych naturalnego pochodzenia, próchnicy i wzbogaca ziemię w życie biologiczne.
Warto pamiętać, że ogórek jest ciepłolubny. Najlepiej rośnie w nasłonecznionych miejscach, gdzie ziemia szybko się nagrzewa i jest lekko wilgotna. Nie znosi gleb podmokłych. Jego system korzeniowy jest rozległy lecz płytki. Dlatego najwięcej składników pokarmowych pobiera z niezbyt głębokich warstw ziemi.
3. Kiedy nawozić ogórki?
Termin pierwszego nawożenia ogórków zależy, czy uprawiane są z siewu do gruntu, czy z rozsady. Jeżeli ogórki były posiane od razu w gruncie, pierwsze nawożenie wykonuje się, gdy mają po 3-4 liście. Jeśli zaś ogórki uprawiane są z rozsady, pierwsze nawożenie przeprowadza się 2 tygodnie od posadzenia w gruncie. Zwykle to początek czerwca.
Dobry termin na drugie nawożenie ogórków to czas, gdy zawiązują pierwsze owoce. Kolejne wykonuje się po 2-3 tygodniach. Jeśli ogórki rosną słabo, nawożenie powtarza się po kolejnych 2-3 tygodniach.
4. Jakie nawozy są najlepsze do ogórków?
W fazie wypuszczania pędów i liści ogórki potrzebują najwięcej azotu oraz fosforu. Gdy zaczynają kwitnąć i owocować wzrasta zapotrzebowanie także na potas. W uprawie amatorskiej najwygodniej stosować nawozy wieloskładnikowe przeznaczone do ogórków oraz pomidorów i ziół. Ich receptury opracowane są tak, by rośliny miały dostęp do składników pokarmowych przez cały okres wegetacji – zarówno w odpowiedniej ilości, jak i proporcjach. Dzięki temu unika się przenawożenia.
Nawozy organiczne (naturalne) to podstawa w uprawie ogórków. W ich składzie, oprócz składników pokarmowych, jest próchnica, dzięki której ogórki rosną zdrowo, bujnie, są bardziej odporne na choroby i szkodniki, a także przesuszenie. Nawozy organiczne, które polecane są do zasilania ogórków w czasie sezonu wegetacyjnego, to np. kompost, Nawóz ekologiczny do pomidorów, ogórków i ziół, Nawóz ekologiczny płynny do pomidorów i ogórków, Biohumus Max Uniwersalny.
Unikalne właściwości ma Nawóz z pokrzywy. Nie tylko dostarcza roślinom, w tym ogórkom, składników pokarmowych, ale także wzmacnia ich naturalną odporność na choroby i szkodniki. Stosować go można doglebowo oraz dolistnie. Nawożenie dolistne ogórków jest szczególnie korzystne w czerwcu, jeśli ogórki – z powodu chłodnej pogody – słabo rosną.
Przeczytaj także: Nawozy organiczne do warzyw - granulowane czy w płynie
? Owady zapylające chętniej odwiedzają kwiaty ogórków, jeśli w ich pobliżu rosną miododajne rośliny. Zwabione owady, głównie pszczoły, zapylają przy okazji ogórki, dzięki czemu plon jest większy. Obok ogórków warto posadzić np. ogórecznik, oregano, koper ogrodowy.
5. Jak rozpoznać brak składników pokarmowych na ogórkach?
Prawidłowo nawożone ogórki rosną bujnie, wypuszczają dużo kwiatów i plonują bardzo obficie. Ich owoce są kształtne, pachnące, jędrne i smaczne. Rośliny mają duże, soczyście zielone liście, ani zbyt jasne, ani za ciemne, oraz mocne łodygi i korzenie.
Brak składników pokarmowych można rozpoznać po wyglądzie liści, łodyg i owoców, a także tempie wzrostu. Niektóre objawy są bardzo charakterystyczne, ale inne można mylnie wziąć np. za infekcje grzybowe. W razie wątpliwości, czy ogórkom nie brakuje składników pokarmowych, można zastosować nawóz Biohumus Max Uniwersalny, który powstaje w wyniku przetrawienia substancji organicznej przez dżdżownice. Nie ma ryzyka przenawożenia, działa wolno i odbudowuje życie biologiczne gleby.
- Azot (N) – gdy go brakuje, ogórki mają jasnozielone liście, które następnie stopniowo żółkną. Jasnozielone są także owoce. Łodygi przypominają cienkie, włókniste sznurki. Korzenie zamierają. Jeżeli ogórkom brakuje azotu, gorzej przyswajają potas;
- Fosfor (P) – niedobór fosforu można poznać po ciemnozielonych, matowych, drobniejących liściach i owocach. Łodygi są wiotkie, a rośliny karłowacieją;
- Potas (K) – jego brak najłatwiej rozpoznać po wyglądzie owoców ogórków. Mają one charakterystyczne zwężenia – są grubsze przy łodydze i cieńsze na końcach. Nietypowy jest także kolor liści – zielony z niebieskim odcieniem przy nerwach;
- Magnez (Mg) – przy jego niedoborze rośliny rosną słabo, starsze liście żółkną. Owoce są niewyrośnięte, wyjątkowo niesmaczne;
- Wapń (Ca) – na jego brak ogórki są dość wrażliwe (źle rosną w kwaśnej ziemi). Gdy wapnia jest za mało, ogórki słabo wypuszczają młode liście. Poza tym są one zniekształcone, nierzadko z jasnymi plamkami.