Z artykułu dowiesz się:
1. Dlaczego warto uprawiać zioła w ogrodzie?
Od tysiącleci ludzie używają ziół w lecznictwie, kosmetyce, jako przyprawy w kuchni, do konserwacji żywności, barwienia tkanin, a nawet odstraszania i zwalczania owadów. Dawniej zbierano je na naturalnych stanowiskach: w lasach, na łąkach, nieużytkach, bagnach. Potem zaczęto niektóre rośliny uprawiać. Wiedzę, jak to robić, krzewili zakonnicy, m.in. dzięki temu, że receptury zapisywali w księgach. W wirydarzach, czyli niewielkich przyklasztornych ogrodach, sadzili rośliny zielarskie, które pozyskiwali z naturalnych siedlisk oraz innych klasztorów. Przygotowywali z nich leki oraz przyprawy. Klasztorne wirydarze, w których zioła odgrywały kluczową rolę, stały się inspiracją dla współczesnych ogrodów.
Ogród ziołowy zakłada się z różnych powodów. Bardzo często rośliny zielarskie uprawiane są na przyprawy. Dzięki temu pod ręką są zawsze np. czosnek, lubczyk, majeranek, oregano, a także ulubione rzadkie zioła, które trudno kupić w sklepach, jak bazylia cytrynowa. Wiele osób lubi mieć w ogrodzie rośliny o leczniczych właściwościach, np. czosnek czy szałwię, aby w razie przeziębienia po nie sięgnąć.
Nieprzypadkowo ogród ziołowy jest pachnący, barwny, tętniący życiem owadów. Zioła stosować można w aromaterapii, np. lawenda ma działanie uspokajające i relaksujące. Ich kwiaty chętnie odwiedzają pszczoły i motyle. Rośliny zielarskie często wykorzystuje się w biodynamice, np. do odstraszania szkodników, nawożenia i zwalczania chorób roślin, a także w uprawie współrzędnej. Zioła to także piękne rośliny ozdobne. Wiele ciekawych odmian o pstrych liściach ma np. szałwia lekarska. Wśród krwawników są odmiany o kwiatach różowych, czerwonych, żółtych i wielobarwnych.
Roślin zielarskich jest bardzo dużo. Niektóre z nich traktowane są w ogrodach jak chwasty. To np. pokrzywa i skrzyp, których używa się w kosmetyce i biodynamice.
Przeczytaj także: 10 rzeczy, które lubi czosnek
Zioła lecznicze – popularne gatunki
- Arcydzięgiel litwor – wspomaga trawienie, działa wykrztuśnie, poprawia apetyt. Bywa dodawany do cukierków i likierów.
- Czosnek pospolity – pomocny w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne, poprawia przemianę materii.
- Dziurawiec zwyczajny – ma działanie uspokajające, wspomaga trawienie. Dodawany jest do kosmetyków poprawiających wygląd cery i włosów.
- Melisa lekarska – herbatka z melisy uspokaja i poprawia nastrój. Jej listki można także dodawać do sałatek lub używać do dekoracji dań.
- Mięta pieprzowa – ułatwia trawienie, działa przeciwskurczowo, przeciwbólowo, żółciopędnie. Wiele osób nie wyobraża sobie innego napoju do śniadania niż herbatka z mięty.
- Nagietek lekarski – działa przeciwzapalnie. Stosowany jest głównie zewnętrznie, np. na zmiany skórne i upławy. Dawniej płatki kwiatów nagietków używano zamiast drogiego szafranu do barwienia np. masła.
- Szałwia lekarska – przysłowie mówi, że „śmierć tego nie ubodzie, kto ma szałwię w ogrodzie”. Stosowana jest m.in. w stanach zapalnych gardła i skóry.
Zioła przyprawowe – popularne gatunki
- Bazylia pospolita – wzmacnia apetyt i ułatwia trawienie. Nadaje potrawom aromat i wyrazisty smak. To popularna przyprawa do dań z pomidorami, serem, makaronem. Sok z roztartych liści łagodzi ukąszenia owadów.
- Chrzan pospolity – pobudza i reguluje trawienie. Nadaje daniom ostry smak. Serwowany np. do wędlin i pieczeni. To także popularna przyprawa do kiszenia ogórków.
- Czarnuszka siewna – jej nasiona używane są jako przyprawa do pieczywa. Poprawia trawienie. Ma też działanie mlekopędne i moczopędne.
- Cząber ogrodowy – poprawia trawienie. Często dodawany jest do dań z baraniną, fasolą, ziemniakami.
- Czosnek pospolity – jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Nadaje potrawom ostrzejszy smak i aromat.
- Oregano – znane jest też jako lebiodka pospolita. To zioło o intensywnym aromacie, poprawiające trawienie. Znakomite do dań mięsnych, warzywnych, makaronu, pizzy.
- Lubczyk ogrodowy – niezwykle aromatyczne zioło np. do zup. Dawniej uważano go za roślinę magiczną, zalecaną zakochanym.
- Majeranek ogrodowy – popularna przyprawa do barszczu, a także wędlin, pieczeni, dań warzywnych. Ułatwia trawienie.
Zioła w aromaterapii – popularne gatunki
- Biedrzeniec anyż – odświeża powietrze, łagodzi kaszel oraz katar.
- Kolendra – łagodzi stres, przemęczenie, reumatyzm.
- Lawenda – redukuje stres, ułatwia zasypianie, poprawia samopoczucie. Pomaga w zwalczaniu infekcji.
- Majeranek – łagodzi lęki, stres, nerwobóle, bezsenność.
- Mięta pieprzowa – pomaga na przeziębienie i przemęczenie.
- Rozmaryn – stosowany jest przy zmęczeniu i zaburzeniu krążenia. Ma właściwości odmładzające.
Zioła w kosmetyce – popularne gatunki
- Krwawnik pospolity – stosowany jest np. do poprawy kondycji tłustych włosów i skóry oraz kąpieli relaksujących.
- Lawenda – opóźnia starzenie skóry. Gałązki lawendy można wkładać do szaf, by nadać tkaninom przyjemny, naturalny zapach i odstraszać mole.
- Nagietek lekarski – poprawia cerę. Stosowany m.in. do regenerujących kąpieli, a także maseczek i okładów odświeżających oraz gojących. Delikatnie rozjaśnia włosy.
- Pokrzywa zwyczajna – wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, przetłuszczaniu oraz występowaniu łupieżu. Dodawać ją można do kąpieli, gdyż wzmacnia skórę.
- Rumianek – łagodzi stany zapalne i zaczerwienienie skóry, w tym trądzik. Wzmacnia oraz delikatnie rozjaśnia włosy. Przywraca cerze młody, świeży wygląd.
- Skrzyp polny – popularny składnik w kosmetykach do regeneracji włosów i paznokci, a także zwalczania łupieżu.
Zioła w biodynamice – popularne gatunki
- Bazylia pospolita – pozytywnie wpływa na cebulę, pomidory, warzywa kapustne, szparagi.
- Czosnek – można z niego robić opryski zwalczające połyśnicę marchwiankę oraz na choroby grzybowe roślin. Obok niego dobrze rosną m.in. buraki, selery, truskawki, róże.
- Krwawnik pospolity – nadaje się na opryski zwalczające choroby grzybowe drzew pestkowych, np. brzoskwini i czereśni, a także mączniaka prawdziwego, m.in. na ogórkach, oraz wiele szkodników, jak kistnik malinowiec, miodówki, mszyce, przędziorki, roztocza, wciornastki.
- Ogórecznik lekarski – zwabia owady zapylające. Warto go siać obok warzyw o jadalnych owocach, jak ogórki i pomidory. Nadaje się na gnojówkę do nawożenia roślin.
- Pokrzywa zwyczajna – polecana do oprysków na choroby i szkodniki. Można z niej robić także gnojówkę do nawożenia i wzmacniania odporności roślin. Pozytywnie wpływa np. na wzrost drzew owocowych. Recepturę na bazie tego zioła ma preparat Pokrzywa ekstrakt.
- Skrzyp polny – nadaje się do zwalczania szkodników, jak mszyce i przędziorki. Można z niego przygotowywać preparat wzmacniający odporność roślin na choroby grzybowe. Wygodny w stosowaniu jest gotowy środek Skrzyp ekstrakt.
- Wrotycz pospolity – wyciąg z niego pomaga zwalczać szkodniki, np. gąsienice, mszyce, nicienie, pędraki, roztocza. W sklepach ogrodniczych dostępny jest gotowy preparat Wrotycz ekstrakt.
2. Jak wybrać miejsce dla ziół?
Jeżeli w ogrodzie jest miejsce, założyć można zielnik, w którym sadzi się tylko rośliny zielarskie. Jednak bardziej praktycznie jest zaplanować ogród ziołowy, w którym rosną także kwiaty, warzywa, krzewy ozdobne. Takie sąsiedztwo sprawia, że rośliny lepiej rosną i plonują. Poza tym zioła mają często ozdobne liście i kwiaty, a także pięknie pachną.
Większość ziół preferuje nasłonecznione stanowiska. Do ich uprawy odpowiednia jest ziemia przeciętna lub żyzna. Dobierając zioła należy zwracać uwagę na ich docelową wielkość. Przykładowo, w okresie kwitnienia lubczyk ogrodowy i malwa czarna dorastają nawet do 2 m wysokości. Niskie kobierce tworzą m.in. majeranek i tymianek. Zioła należy sadzić tak, aby był do nich łatwy dostęp. Dzięki temu wygodniej zrywać ich aromatyczne listki, pędy, kwiaty, by doprawiać dania.
Przeczytaj także: Mieszana uprawa ziół i innych roślin
3. Jakie zioła sadzić obok warzyw?
Zioła pozytywnie wpływają na wzrost oraz plonowanie wielu warzyw. Dlatego polecane są do uprawy współrzędnej oraz na obrzeża zagonów. Niektóre, jak lawenda, oregano i ogórecznik lekarski, zwabiają owady zapylające. Dzięki temu pszczoły czy trzmiele częściej odwiedzają także kwiaty rosnących obok np. bakłażanów, cukinii, ogórków, pomidorów. W efekcie owoce zawiązują się lepiej i jest ich więcej.
Bazylia korzystnie wpływa na wzrost pomidorów, szparagów, cebuli, warzyw kapustnych, a cząber – cebuli i fasoli. Hyzop lekarski odstrasza zające i bażanty, szałwia lekarska i tymianek – bielinki kapustniki, a lawenda – krety i nornice. Rumianek pospolity zwiększa odporność np. warzyw kapustnych i cebuli, czosnek – buraków, pomidorów i selerów, rozmaryn – warzyw kapustnych i marchwi, oregano – warzyw kapustnych, zaś mięta pieprzowa – warzyw kapustnych, grochu, fasoli. Odstraszające właściwości ziół wykorzystuje się w gotowych preparatach na szkodniki, np. Żel na krety ma w składzie lawendę.
Trzeba pamiętać, że czasem zioła mają też niekorzystny wpływ na warzywa oraz inne zioła. Przykładowo, mięta po kilku latach może zachwaścić zagon (jej kłącza są grubsze niż perzu). Rabarbar źle rośnie obok lubczyku, a koper ogrodowy i fenkuł - blisko kolendry.
Przeczytaj także: Czy warzywa mogą stanowić ozdobę ogrodu
4. Jakie zioła sadzić na rabacie kwiatowej?
Wśród kwiatów jednorocznych, bylin, traw i krzewów ozdobnych świetnie rośnie wiele roślin zielarskich. Popularny jest np. nagietek lekarski, który ma wiele odmian różniących się wielkością, kształtami i barwami kwiatów. Na rabaty nadają się także m.in. bazylia pospolita, hyzop lekarski, krwawnik, malwa czarna, melisa lekarska, oregano, szałwia lekarska. Bardzo często te gatunki ziół mają wiele odmian o ciekawej kolorystyce liści lub kwiatów. Przykładowo, szałwia lekarska ma odmiany o liściach pstrych, oregano – złocistych, bazylia pospolita – purpurowych. Wyglądają one atrakcyjnie zarówno na rabatach kwiatowych, jak i w sałatkach czy na kanapkach. Niskie zioła, jak cząber, majeranek, tymianek nadają się także na skalniaki.
Zioła, podobnie jak w uprawie współrzędnej warzyw, mogą pozytywne wpływać na rośliny ozdobne, np. chronią je przed szkodnikami i chorobami. Wśród róż korzystnie jest sadzić kocimiętkę. Razem z krwawnikiem dobrze rosną trawy ozdobne. Rośliny zielarskie efektownie wyglądają i dobrze rosną na łąkach kwietnych. Gotowa mieszanka, w której są m.in. nasiona ziół jednorocznych i wieloletnich, to Łąka kwietna Chaber. Wyrosną na niej np. lawenda, melisa lekarska, nagietek lekarski, ogórecznik lekarski, oregano (lebiodka pospolita), szałwia lekarska. Są piękne, pachnące, mało wymagające, miododajne oraz nadają się do wykorzystania jako przyprawy, rośliny lecznicze, w kosmetyce czy aromaterapii.
Przeczytaj także: W jaki sposób uprawiać zioła i przyprawy w pojemnikach oraz Co warto wiedzieć o ziołach
5. Kiedy najlepiej siać zioła?
Zioła |
Termin siewu |
Głębokość siewu |
Cykl rozwojowy |
Wysokość |
Arcydzięgiel litwor |
Kwiecień oraz lipiec i sierpień na rozsadniku lub w inspekcie |
Bez przykrycia (przyklepać dłonią) |
Bylina |
Do 150 cm |
Bazylia pospolita i bazylia cytrynowa |
Marzec i kwiecień w skrzynce na parapecie oraz maj na rozsadniku lub w inspekcie |
Do 1 cm |
Bylina, ale uprawiana jako roślina jednoroczna |
Do 60 cm |
Czarnuszka siewna |
Marzec i kwiecień w gruncie |
Około 1 cm |
Roślina jednoroczna |
Około 60 cm |
Cząber górski i cząber ogrodowy |
Kwiecień w gruncie
|
Około 0,5 cm |
Bylina |
Do 30 cm |
Dziurawiec lekarski |
Październik w gruncie |
Do 1 cm |
Bylina |
Do 70 cm |
Hyzop lekarski |
Kwiecień w gruncie |
Około 1 cm |
Bylina |
Do 50 cm |
Kminek zwyczajny |
Marzec, kwiecień i maj w gruncie |
Około 1 cm |
Roślina dwuletnia |
Do 100 cm |
Kocimiętka |
Luty - maj do skrzynek oraz sierpień i wrzesień w gruncie |
Około 0,5 cm |
Bylina |
Do 50 cm |
Kolendra siewna |
Marzec, kwiecień, maj i sierpień w gruncie |
Około 1 cm
|
Roślina jednoroczna |
Do 100 cm |
Lawenda |
Marzec i kwiecień w skrzynkach, na rozsadniku lub w inspekcie (po stratyfikacji nasion) oraz październik i listopad w gruncie lub na rozsadniku (stratyfikacja nasion niepotrzebna) |
Około 1 cm |
Półkrzew |
Do 80 cm |
Lubczyk ogrodowy |
Sierpień w skrzynkach, na rozsadniku lub w inspekcie |
Około 1 cm |
Bylina |
Do 200 cm |
Majeranek |
Kwiecień w skrzynkach, na rozsadniku lub w inspekcie albo maj w gruncie |
Bez przykrycia (przyklepać dłonią) |
Bylina |
Do 20 cm |
Melisa lekarska |
Marzec i kwiecień w skrzynkach, na rozsadniku lub w inspekcie albo maj w gruncie |
Do 1 cm |
Bylina |
Do 60 cm |
Mięta pieprzowa |
Marzec i kwiecień w skrzynkach, na rozsadniku lub w inspekcie |
Około 0,5 cm |
Bylina |
Do 60 cm |
Nagietek lekarski |
Od marca do października w gruncie |
Około 1 cm |
Roślina jednoroczna |
Do 60 cm |
Ogórecznik lekarski |
Od marca do października w gruncie |
Około 1 cm |
Roślina jednoroczna |
Do 70 cm |
Oregano (lebiodka pospolita) |
Kwiecień, maj i sierpień w gruncie |
Około 0,5 cm |
Bylina |
Do 50 cm |
Rozmaryn lekarski |
Marzec i kwiecień do skrzynek, na rozsadniku lub w inspekcie |
Około 1 cm |
Półkrzew |
Do 100 cm |
Rumianek pospolity |
Marzec, kwiecień i wrzesień w gruncie |
Bez przykrycia (przyklepać dłonią) |
Roślina jednoroczna |
Do 70 cm |
Szałwia lekarska |
Marzec w skrzynkach, inspekcie, na rozsadniku oraz kwiecień i maj w gruncie |
Około 1 cm |
Półkrzew |
Do 60 cm |
Tymianek |
Kwiecień w skrzynkach, inspekcie, na rozsadniku oraz maj w gruncie |
Około 1 cm |
Bylina |
Do 30 cm |