Z artykułu dowiesz się:
1. Czym charakteryzuje się malina?
Jak wygląda malina?
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) to krzew dorastający do 2 m wysokości, z podziemnymi rozłogami. Pędy są wydłużone rózgowato i łukowo zwieszone, pokryte kolcami. Liście złożone są z 3,5 lub 7 mniejszych listków. Z wierzchu są nagie, natomiast pod spodem biało kutnerowato owłosione. Białe, miododajne kwiaty zebrane są w luźne grona lub wiechy. Kwitnie od maja do sierpnia. Owoce składają się z licznych, czerwonych, rzadziej żółtych lub ciemnopurpurowych małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy. Maliny bardzo łatwo oddzielają się od stożkowatego dna kwiatowego.
Skąd pochodzi malina właściwa?
Malina właściwa w stanie dzikim występuje niemal w całej Europie (oprócz Portugalii i Islandii) oraz na znacznej części Azji. W Polsce jest to gatunek bardzo pospolity na całym obszarze. Ponadto jest uprawiany w wielu regionach świata. W źródłach maliny pojawiają się już około 300 r. p.n.e. Pierwsze uprawy malin znane były już w średniowieczu z przyklasztornych ogrodów. Natomiast odmiany hodowlane pojawiły się w końcu XVIII wieku.
? Czy wiesz, że Polska należy do jednego z największych producentów malin na świecie. W ciągu roku w naszym kraju produkuje się średnio około 130 tysięcy ton tych pysznych owoców. Większość towaru trafia na rynki zagraniczne.
Jakie wartości odżywcze mają owoce malin?
Owoce malin zawierają znaczne ilości kwasów organicznych (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe czy lotne związki zapachowe. Są także bogatym źródłem witamin (C, E, B1, B2, B6) oraz wielu innych substancji mineralnych (potas, magnez, wapń, żelazo). W 100g malin znajdują się 52 kcal. Owoce zawierają 1,2g białka, 0,65g tłuszczu, 11,9g węglowodanów (w tym 4,4g cukrów prostych) oraz 6,5g błonnika.
Jak wykorzystać owoce malin w kuchni?
Owoce malin doskonale nadają się do spożycia na surowo. Są podstawowym owocem deserowym, który sprawdzi się we wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach. Doskonale nadają się także na przetwory.
Które odmiany malin zapewniają obfite plonowanie?
- Malina ‘Beskid’ – to krzew charakteryzujący się silnym wzrostem. Obficie owocuje, wyłącznie na dwuletnich pędach. Owoce duże lub średniej wielkości, wydłużone, ciemnoczerwone, zwarte, kwaskowate, aromatyczne i smaczne. Radko gniją. Pierwsze dojrzewają w połowie VII. Odmiana średnio podatna na zamieranie pędów i rzadko atakowana przez szkodniki.
- Malina ‘Polana’ – to krzew o średniej sile wzrostu dający dużo odrostów korzeniowych. Owocuje dwukrotnie – na pędach tegorocznych od drugiej dekady VIII do końca wegetacji i na pędach dwuletnich w VII następnego roku. Ze względu na lepsze owocowanie na pędach tegorocznych zaleca się tylko zbiór jesienny. Owoce duże lub średniej wielkości, szeroko stożkowate, intensywnie czerwone, zwarte, aromatyczne i smaczne. Odmiana rzadko porażana przez choroby i szkodniki.
- Malina ‘Polka’ – to krzew rosnący umiarkowanie silnie z licznymi odrostami korzeniowymi. Owocuje na pędach tegorocznych i dwuletnich, ale zalecana jest uprawa tylko na zbiór jesienny. Owoce duże lub średniej wielkości, stożkowate, czerwone z silnym połyskiem, zwarte i bardzo smaczne, średnio podatne na gnicie. Odmiana umiarkowanie wrażliwa na choroby powodujące zamieranie pędów, rzadko atakowana przez szkodniki.
- Malina ‘Laszka’ – to odmiana wczesna o bardzo dużych owocach. Są one wydłużone, żywo czerwone z niewielkim omszeniem, bardzo smaczne. Wykazują długi okres trwałości po zbiorze. Ponadto są mało podatne na uszkodzenia podczas transportu. Polecana do uprawy amatorskiej i towarowej. Owoce z deserowym przeznaczeniem.
- Malina ‘Polonez’ – to odmiana owocująca na pędach tegorocznych. Charakteryzuje się średnio silnym wzrostem, zwartym pokrojem, bardzo sztywnymi pędami z małą ilością kolców. Owoce są duże, stożkowate, jasnoczerwone z połyskiem. Zaletą jest to, że nie ciemnieją nawet po kilku dniach przechowywania. Jest to jedna z najsmaczniejszych odmian na rynku.
- Malina ‘Malling Promise’ – to odmiana tworząca dość silne, zagęszczone, szeroko rozkładające się krzewy. Owoce ma duże i bardzo duże, o kształcie ściętego stożka, jędrne, czerwone, słodko kwaśne, aromatyczne, smaczne. Pora dojrzewania średnio późna. Owoce deserowe i nadające się na mrożonki. Odmiana średnio wytrzymała na mroź i odporna na zamieranie pędów.
- Malina ‘Malling Seedling’ – odmiana tworzy umiarkowanie rosnące, średnio zagęszczone, szeroko rozłożyste krzewy. Owoce ma duże i bardzo duże, o kształcie ściętego stożka, jasnoczerwone, w miarę dojrzewania ciemniejsze, słodko kwaśne, aromatyczne, smaczne. Pora dojrzewania średnio późna. Owoce dobre jako deserowe oraz nadające się na przetwory i mrożonki. Odmiana wytrzymała na przemarzanie, dość wrażliwa na zamieranie pędów. Wadą jej jest silna rozłożystość krzewów, które wymagają podpór w postaci drutów.
- Malina ‘Rubin’ – odmiana tworzy silnie rosnące, słabo zagęszczone krzewy. Owoce ma duże i średnie, owalne wydłużone, ciemnoczerwone, jędrne, kwaskowate, aromatyczne, smaczne. Pora dojrzewania średnia. Owoce doskonałe jako deserowe oraz nadające się na przetwory i na mrożonki. Odmiana średnio wrażliwa na mróz i zamieranie pędów.
- Malina ‘Latham’ – odmiana tworzy krzewy wysokie, o dużej liczbie prostych pędów. Owoce ma średniej wielkości, owalne lub kuliste, krwistoczerwone, kwaśnosłodkie, nadające się na przetwory i mrożonki. Pora dojrzewania średnio późna. Odmiana bardzo plenna, wytrzymała na mroź i odporna na zamieranie pędów, mało ulega również i innym chorobom. Wadą jej jest duża liczba odrośli.
- Malina ‘Radziejowa’ - to najwcześniejsza na rynku odmiana owocująca na dwuletnich pędach. Krzew wykazuje średnio silny wzrost ze średnią ilością jednorocznych pędów. Owoce są duże, o kształcie stożkowatym, czerwone z niewielkim połyskiem, jędrne i bardzo smaczne. Dojrzewa już od drugiej połowy czerwca. Bardzo wartościowa odmiana deserowa.
- Malina ‘Poranna Rosa’ – to wyjątkowa odmiana o bardzo atrakcyjnych, żółtych owocach. Odmiana przycinana w odpowiedni sposób plonuje nawet dwa razy w roku (w lipcu na pędach dwuletnich i we wrześniu na pędach jednorocznych). Owoce są duże i bardzo duże, kuliste o intensywnie żółtym kolorze. Bardzo smaczne, a przy tym zwarte i jędrne. Dobrze znoszą transport i mają wysoką trwałość po zbiorze. Jest to odmiana wybitnie deserowa, choć owoce doskonale sprawdzają się także jako dodatek do domowych przetworów.
2. W jaki sposób uprawiać maliny?
Jakie stanowisko najlepsze jest pod malinę?
Maliny najlepiej rosną na dobrze nasłonecznionym i łatwo nagrzewającym się stanowisku. Choć niektóre odmiany udają się także w półcieniu lub przejściowym zacienieniu. Miejsce powinno być także zaciszne i osłonięte od wiatru, co szczególnie ważne jest u odmian, które wykazują mniejszą odporność na mróz. Najbardziej szkodliwy dla malin jest zimowy i mroźny wiatr oraz wiosenne przymrozki w okresie zawiązywania pąków.
Na jakiej glebie najlepiej udają się maliny?
Maliny potrzebują lekkie, przewiewne i przepuszczalne podłoże, które jest warunkiem powodzenia uprawy. Gleba nie powinna jednak przesychać zbyt szybko, gdyż krzewy potrzebują także sporo wilgoci. Odczyn podłoża powinien być lekko kwaśny (pH około 6,5). Na ubogich glebach przed sadzeniem zaleca się dodać kompost lub nawóz wieloskładnikowy. Wówczas krzewy szybciej się przyjmują i bardziej bujnie rosną.
Kiedy i w jaki sposób sadzić maliny?
Sadzonki malin powinno się kupować z upraw pojemnikowych, gdyż wówczas mamy pewność że system korzeniowy jest prawidłowo rozwinięty. Należy także zwrócić uwagę na liście, na których nie powinno być plam i innych oznak chorób czy obecności szkodników.Sadzonki rozmieszcza się w dołkach oddalonych od siebie co około 40 cm. Rzędy powinny być od siebie oddalone o około 150cm. Rośliny zakupione z bryłą korzeniową umieszcza się po prostu w dołku. W przypadku krzewów kopanych bezpośrednio z gruntu należy najpierw dokonać lustracji systemu korzeniowego. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń (złamań czy gnicia) konieczne jest usunięcie tych fragmentów roślin. Sadzonki kopane z gruntu przed sadzeniem warto zanurzyć w wodzie, dzięki czemu lepiej się przyjmą. Podczas sadzenia należy bardzo delikatnie i dokładnie rozprostować korzenie i rozłożyć je na dnie przygotowanego dołka. Sadzonkę przysypuje się na wysokość 3 pąka od ziemi. Podczas sadzenia jesiennego należy pamiętać o ścięciu rośliny na wysokości 20-30 cm nad ziemią.
Jak często nawozić maliny?
Maliny mają umiarkowane zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Zaleca się stosowanie granulowanych nawozów mineralnych w 2-3 dawkach, jednak ostatnie dokarmianie wykonujemy najpóźniej na przełomie czerwca i lipca. W tym celu warto sięgnąć po nawóz wieloskładnikowy przeznaczony pod truskawki i maliny (np. Nawóz granulowany do truskawek, poziomek i malin Target). Na szczególną uwagę zasługują także nawozy ekologiczne (np. Nawóz płynny ekologiczny do owocowych Target). Ponadto pod koniec lata (sierpień-połowa września) warto pamiętać o zastosowaniu nawozów jesiennych (np. Nawóz granulowany JESIENNY Target do ogrodu). Dzięki temu rośliny będą lepiej przygotowane do zimowania. Jesienią wokół roślin można także rozłożyć cienką warstwę kompostu, który wzbogaci glebę w próchnicę i inne związki organiczne.
Czy malina wymaga częstego podlewania?
W naszych warunkach klimatycznych podlewanie ma istotny wpływ na siłę wzrostu, plonowanie oraz kondycję roślin. Podlewanie jest konieczne zwłaszcza w przypadku długotrwałych upałów oraz na lekkich i piaszczystych glebach. Szczególnej uwagi wymagają maliny rosnące tuż przy budynkach, gdyż ziemia w takich miejscach najczęściej szybciej przesycha. Odpowiednia wilgotność podłoża jest szczególnie ważna w okresie tworzenia się owoców. Należy pamiętać, aby niedopuścić do przesuszenia roślin.
Czy warto ściółkować maliny?
W uprawie malin zalecane jest ściółkowanie, które skutecznie zapobiega wzrostowi chwastów oraz nadmiernemu parowaniu wody z gleby. Ponadto zabezpieczy korzenie roślin przed wahaniami temperatury. Dobrym materiałem do ściółkowania jest przekompostowana kora, zrębki czy trociny.
Jak ochronić malinę przed przymrozkami wiosennymi?
Późne przymrozki wiosenne mogą w krótkim czasie zniweczyć naszą pracę i uszkodzić wczesne maliny w taki sposób, że nie będą w stanie owocować. Deszczowanie roślin w okresie występowania przymrozków może zapobiegać uszkodzeniu wyrastających kwiatostanów, nawet przy spadku temperatury do -5°C. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń spowodowanych przez przymrozki należy natychmiast sięgnąć po Superplon K. Jest to preparat, który skutecznie wzmacnia odporność roślin w warunkach stresowych.
Czy malina wymaga cięcia?
Cięcie malin to bardzo ważny, a zarazem nieco bardziej skomplikowany zabieg pielęgnacyjny. Wynika to z tego, że cięcie malin nie ma jednego terminu (przeprowadza się dwa razy do roku) i jest zależne od wielu czynników (czy odmiana owocuje na pędach jednorocznych, czy na dwuletnich). Dzięki odpowiedniemu cięciu można przeciwdziałać zamieraniu pędów, ponadto krzewy są bardziej odporne na choroby.
W jaki sposób wykonać cięcie wiosenne?
Zabieg wykonuje się wczesną wiosną, gdy tylko ruszy okres wegetacji. Wiosenne cięcie malin ma na celu odnowienie krzewów. W tym okresie należy usunąć wszystkie zmarznięte lub zaschnięte pędy, które nie zaczęły się rozwijać. Zaleca się także przycinać około 10-15cm nad ziemią pędy boczne. Dzięki temu rośliny lepiej się rozkrzewiają. Cięcie należy przeprowadzić najpóźniej do połowy maja, tak aby rośliny miały więcej siły, by rozwijać owoce. Dzięki temu uprawa malin jest bardziej wydajna. Zabieg ten powinien być przeprowadzany corocznie, aby zapobiec zbytniemu rozprzestrzenianiu się malin na boki.
Kiedy przeprowadza się cięcie jesienne?
Jesienne cięcie jest znacznie bardziej radykalne. Przeprowadza się je od września (u odmian wczesnych), aż do listopada (u odmian późniejszych i powtarzających owocowanie). Bardzo mocno należy przyciąć starsze pędy oraz obciąć wszystkie odrosty boczne. Dzięki temu zapobiegamy rozprzestrzenianiu się wielu chorób i szkodników malin.
Czy maliny wymagają palikowania?
Krzewy malin powinny być palikowane. Paliki wkopuje się przy krzewach już w pierwszym roku uprawy. Z uwagi, że pędy malin powinny mieć oparcie, zaleca się między nimi rozciągnąć także linki lub druty, po których mogą się piąć. Można także samodzielnie zawijać wokół nich pędy. Wówczas będą się lepiej rozrastać i nie będą zwieszać się nad ziemią.
W jaki sposób przygotowywać maliny do zimy?
Ze względu, że nie wszystkie odmiany malin są w pełni mrozoodporne, należy pamiętać o zabezpieczeniu ich przed nadejściem zimy. W listopadzie przy podstawie rośliny warto usypać około 30-centymetrowy kopczyk z kory, trocin bądź kompostu. Dodatkowym zabezpieczeniem jest agrowłóknina lub mata słomiana.
W jaki sposób zbierać i przechowywać owoce?
Owoce malin powinny zostać zebrane w odpowiednim terminie. Wszystkie odmiany uprawne mają określony termin dojrzewania owoców, którego należy się trzymać. Dla wcześniejszych odmian przypada on zwykle na drugą połowę czerwca, natomiast owoce późnych i powtarzających malin owocują aż do przymrozków jesiennych. Owoce należy zrywać delikatnie, unikając mechanicznych uszkodzeń. Również ewentualny transport owoców powinien być wykonany z należytą starannością, aby zapobiec uszkadzaniu owoców. Po zbiorze w miarę możliwości powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych.
3. Kiedy wykonywać prace pielęgnacyjne?
RODZAJ ZABIEGU |
MIESIĄC |
|||||||||||
Sadzenie |
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
XI |
XII |
Podlewanie |
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
XI |
XII |
Nawożenie |
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
XI |
XII |
Cięcie |
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
XI |
XII |
4. W jaki sposób rozmnażać maliny?
Maliny należą do roślin sadowniczych, które nie są skomplikowane w rozmnażaniu. Maliny wytwarzają liczne odrosty korzeniowe, które po oderwaniu od rośliny matecznej stanowią samodzielną roślinę. Sadzonka powinna mieć minimum 30cm długości i średnicę 5-7mm oraz przynajmniej 2 dobrze rozwinięte korzenie powyżej 10cm długości. Maliny dają się także rozmnażać z fragmentów korzeni. Jest to metoda polecana jeśli dysponujemy niewielką ilością roślin. Pobrany materiał dzieli się na 8cm fragmenty, które powinny zawierać przynajmniej jeden pąk, z którego wybije pęd przybyszowy. Sadzonki wysadza się w gruboziarnistym piasku, tak, by pąki wystawały ponad podłoże. Jak tylko rozpoczną wegetację można przesadzić do żyźniejszego podłoża.
5. Jak stworzyć piękną kompozycję?
Malina uprawiana jest przede wszystkim ze względu na smaczne i soczyste owoce, które w okresie dojrzewania stanowią także element dekoracyjny ogrodu. Szpaler malin, które rozpoczęły owocowanie na tle żywopłotu z tui wygląda naprawdę imponująco.
6. Jakie problemy występują w uprawie?
Jakie choroby najczęściej występują na malinach?
Choroba |
Objawy |
Zwalczanie |
Szara pleśń |
Kwiaty brązowieją i opadają, a owoce gniją. Przy silnym porażeniu pędy mogą całkowicie zamierać. |
|
Zamieranie pędów malin |
Do zakażenia dochodzi m.in. poprzez uszkodzenia mrozowe. Na krzewie zaobserwujemy nekrozy, brunatne plamy, liście i wierzchołki pędów więdną. |
|
Mączniak
prawdziwy |
Choroba objawia się białawym i mączystym nalotem, pojawiającym się na liściach, które przy silnym porażeniu mogą opadać. |
|
Zgorzel pędów |
Na pędach pojawiają się eliptyczne plamy w odcieniach brązu i czerwieni z wyraźną obwódką. Kora pęka, zahamowany zostaje wzrost, dochodzi do zamierania roślin.
|
|
Jakie szkodniki stanowią zagrożenie dla malin?
Szkodnik |
Objawy |
Zwalczanie |
Kwieciak malinowiec |
Chrząszcze wygryzają dziurki w liściach. Larwy żerują wewnątrz pąków kwiatowych, ograniczając w ten sposób kwitnienie i owocowanie. |
|
Kistnik malinowiec
|
Chrząszcze zjadają liście oraz żerują w pąkach kwiatowych i rozwiniętych kwiatach, zjadając przede wszystkim pręciki i dno kwiatowe. Plon owoców jest znacznie niższy. Larwy powodują „robaczywienie malin”. |
|
Przeziernik malinowiec |
Jesienią gąsienice wgryzają się do wnętrza pędów i tam zimują. Powodują powstawanie guzkowatej narośli oraz osłabiają pędy, które narażone są na złamania. |
|
Pryszczarek namalinek łodygowy |
Larwy żerują pod skórą rośliny, powodując w ten sposób znaczne osłabienie pędów, a nawet ich obumieranie. Rośliny są bardziej narażone na choroby grzybowe, które łatwo wnikają w miejscach uszkodzeń. |
|
Mszyce |
Drobne, zielone owady żerują na liściach co powoduje ich osłabienie i więdnięcie. |
|
Przędziorki |
Żerują na dolnej stronie liścia, nakłuwając tkankę i wysysając z rośliny sok. Zaatakowane rośliny są osłabione, gorzej rosną i plonują. Na liściach widoczne są żółte plamki oraz charakterystyczna delikatna pajęczynka. Silnie porażone liście brązowieją i zasychają. |
|