Z artykułu dowiesz się:
1. W jaki sposób uprawiać zioła?
Co to są zioła?
Zioła to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) oraz dostarczające surowców zielarskich. Zwykle są to gatunki o właściwościach leczniczych (ziołolecznictwo, aromaterapia), przyprawowych i olejkodajnych. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny. Zalicza się do nich także niektóre grzyby.
Gdzie uprawiać zioła?
Ziołami można obsadzić cały ogród albo tylko rabatę. Postawione w pobliżu sypialni będą działały kojąco na zszargane nerwy. Warto mieć ogród, który jest nie tylko ozdobą, ale daje możliwość zrywania ziół bezpośrednio z roślin. Warto też wygospodarować nieco miejsca na zioła. W sezonie rabatę ziołową należy tylko umiarkowanie podlewać oraz odchwaszczać. Większość roślin zielarskich najlepiej udaje się na łatwo nagrzewających się, przepuszczalnych glebach próchniczych, o wysokiej zawartości wapnia.
Porada: niektóre zioła są w ogrodach traktowane jako chwasty, choćby popularna pokrzywa lub mniszek pospolity. Jeśli ich nie chcemy w ogrodzie, należy je przyciąć przed pojawieniem się kwiatów.
Kiedy wysiewać zioła?
Sezon uprawy ziół zaczyna się w marcu. Pietruszka, koper, kminek, kolendra czy ogórecznik lubią mało żyzną glebę. Takie zioła wysiewa się bezpośrednio do gruntu. Z kolei bazylia, majeranek, anyż czy cząber wymagają przygotowania rozsady. Rozmaryn najlepiej uprawiać w domu, w doniczce i wystawić na zewnątrz dopiero po ustaniu przymrozków. Gdy tylko odmarznie ziemia w ogrodzie, można zacząć sadzić zioła wytrzymałe na przymrozki, jak melisa, lubczyk i chrzan. Sadząc ten ostatni, trzeba pamiętać o zapewnieniu mu odpowiedniej ilości miejsca, bo z czasem wytwarza mocny korzeń i dorasta nawet do dwóch metrów wysokości. Ciepło lubią majeranek i bazylia. W kwietniu można wysiewać i sadzić do gruntu większość wytrzymałych ziół oraz wystawić na zewnątrz rozmaryn, który raczej da sobie radę z ewentualnymi niskimi temperaturami.
W jaki sposób dobierać gatunki ziół do ogrodu?
Gatunki rosnące wolniej, dobrze jest sadzić gęściej, a najlepiej w grupach, ponieważ dzięki temu będą od razu stanowiły wyraźny akcent. Gatunki dobiera się pod względem pokroju i kolorystyki, a także wymagań dotyczących stanowiska, gleby oraz światła. W zakamarkach pod większymi kamieniami, pod nawisami skalnymi lub w większych szczelinach w murkach umieszcza się egzemplarze wymagające nieco cienia oraz małej wilgotności.
Czy zioła wymagają nawożenia?
Nie ma potrzeby obfitego nawożenia roślin, które rosną sobie zdrowo i spokojnie. Tak jak przejedzonemu człowiekowi nie będzie smakować najpyszniejszy tort, tak samo jest z ziołami. Zbyt obfite nawożenie ziół sprawi, że nie będą tak aromatyczne. Warto oczywiście sięgać po nawozy, ale tylko w uzasadnionych przypadkach. Na prawidłowy wzrost roślin korzystnie wpływa nawożenie zaraz po zimie (wczesna wiosna to idealna pora). Druga dawka nawozu może się przydać w połowie czerwca. Do dokarmiania ziół idealnie nadają się nawozy wieloskładnikowe pochodzenia organicznego, np. Nawóz ekologiczny granulowany do pomidorów i ziół czy Biohumus Max do ziół.
Na jakim stanowisku najlepiej udają się zioła?
Większość ziół najlepiej rośnie w słonecznych i zacisznych, osłoniętych od wiatru miejscach, np. przy południowych ścianach budynków lub przy ogrodzeniach. W słońcu wydzielają więcej olejków eterycznych i innych związków chemicznych, decydujących o ich aromacie, np. bazylia, biedrzeniec anyż, estragon, hyzop, lawenda, majeranek, szałwia i tymianek. Znane są także takie zioła, które świetnie czują się w półcieniu, nawet między drzewami, np. lubczyk, mięta i przywrotnik.
Czy zioła wymagają przycinania?
Krzewinki (lawenda i hyzop) dobrze jest przycinać co roku wczesną wiosną, ucinając około 2/3 ich pędów, gdyż wówczas mają kształtniejszą i gęstszą koronę. Początkujący ogrodnicy czasem mają skrupuły przed ścinaniem pędów, na których były kwiaty, a jeszcze nie pojawiły się nasiona. Nie ma na co czekać. Takie cięcie jest najzdrowsze dla rośliny. Warto się wstrzymać jedynie z cięciem przy wybranych ziołach (np. kozieradka, ogórecznik, wiesiołek) i część nasion zostawić. Będzie z nich można wyhodować piękne rośliny w kolejnym roku.
Jak postępować z bardzo silnie rosnącymi ziołami?
Bywają też zioła, które zbytnio panoszą się na rabacie. Są bardzo żywotne, dlatego planując ich rozmieszczenie warto wygospodarować więcej miejsca, żeby nie zabierały pozostałym roślinom przestrzeni i światła. Do tych bardziej nachalnych należą głównie: mięta, tworząca długie rozłogi, lebiodka, szałwia i rumianek.
Kiedy zbierać zioła?
Zioła najlepiej zbierać w dni pogodne przed południem, po wyschnięciu porannej rosy, ale jeszcze przed upałami, kiedy mają najintensywniejszy aromat. Liście i pędy najlepiej pozbierać przed kwitnieniem, bo mają w sobie najwięcej cennych składników.
W jaki sposób suszyć zioła?
Znana jest od wieków lecznicza i magiczna moc ziół, które jednak skrzętnie bronią swych tajemnic, dzieląc się aromatem kiedy są świeże. Nie bardzo nadają się do długiego przechowywania. Właściwe suszenie i przechowywanie pozwala jednak zachować smak i aromat ziół na nieco dłużej. Do tego najlepiej wybierać te o aromatycznych liściach. Nie raz da się zauważyć u babci lub cioci mieszkającej na wsi gałązki powiązane w pęczki i powieszone do góry nogami. Najczęściej na strychu lub w spiżarni, tam, gdzie nie dochodzi zbyt duża ilość światła. Innym, bardziej nowoczesnym sposobem sprawdzającym się w mieście jest suszenie ich w otwartym pojemniku. Trzeba uważać, by ziół nie przypalić. Najlepiej robić to w temperaturze 50 C. Korzenie najlepiej suszyć, rozbijając na drobne kawałeczki. Zachowają swe właściwości przechowywane w odpowiednich pojemnikach.
Czy zioła można zamrażać?
Pietruszka naciowa, koperek, szczypiorek lepiej zachowają smak, zapach i niemal wszystkie cenne składniki odżywcze, jeśli je zamrozimy. Wystarczy oczyszczone zioła umieścić w zamrażalniku. Do przechowywania sprawdzają się foliowe torebki.
Na czym polega konserwacja ziół w occie lub oleju?
Opłukane i osuszone zioła należy włożyć do butelki i zalać octem lub oliwą o temperaturze pokojowej, a następnie odstawić na dwa tygodnie. Co jakiś czas trzeba wstrząsać naczyniem. Na koniec zioła trzeba przecedzić. Jakaś ozdobna butelka znakomicie uwydatni walory octu lub aromatycznego oleju.
2. Które gatunki ziół są najpopularniejsze?
- Arcydzięgiel litwor – to dwuletnia roślina osiągająca do 2,5 m wysokości, nazywana także anielskim ziołem. Łodyga jest gruba i pusta w środku. Z kłącza wyrastają bruzdowate korzenie, na zewnątrz brunatne, wewnątrz białe, gąbczaste. Żółtozielone kwiaty, zebrane w kuliste baldachimy, kwitną od końca maja do lipca. Owocem jest duża rozłupka. Roślina ma silny zapach, roznoszący się po całym ogrodzie.
- Dziurawiec zwyczajny – to wieloletnia bylina, która osiąga wysokość od 30 do 80 cm. Ma prostą łodygę rozgałęziającą się w górnej części. Blaszkę liści pokrywają prześwitujące kropki, w których znajdują się zbiorniczki olejków eterycznych. Dziurawiec kwitnie od czerwca do sierpnia. Jego kwiaty są żółte i wabią owady. Jest rośliną ciepłolubną.
- Estragon – to aromatyczna bylina, dorastająca do 1,2 m wysokości. Szybko się rozrasta. Z rozgałęzionej łodygi wyrastają zielone, całobrzegie liście, lekko zwisające. Na szczytach łodyg znajdują się wiechy z licznymi koszyczkami, składającymi się z zielonkawożółtych kwiatów. Kwitnienie przypada na okres od sierpnia do października. Owocem jest drobna niełupka. Estragon lubi nasłonecznione miejsca, żyzne gleby i umiarkowane podlewanie.
- Kminek zwyczajny – to roślina dwuletnia, osiągająca wysokość do 1 m. W pierwszym roku wegetacji rozwija się rozeta liści oraz gruby palowy korzeń, a w kolejnym wyrastają liście odziomkowe i łodygi z kwiatostanem. Owoce to rozłupnie. Mają korzenny zapach i ostry smak. Kminek lubi gleby żyzne, wilgotne o dobrym podsiąkaniu i z dużą zawartością wapnia oraz słoneczne miejsca.
- Bazylia pospolita – to jednoroczna roślina o balsamicznym aromacie. Krzaczaste łodygi dorastają do 30-40 cm wysokości. Liście są błyszczące, w kolorach od jasnozielonego do czerwono fioletowego. Czerwonawe lub żółtawe kwiaty są miododajne, pojawiają się od czerwca do października. Owocem jest owalna, brązowa niełupka. Bazylia lubi żyzną glebę, osłonięte, nasłonecznione stanowiska i obfite podlewanie.
- Lawenda – to wiecznie zielona roślina, wydzielająca intensywny i przyjemny zapach. Osiąga do 80 cm wysokości i jest silnie rozgałęziona. Ma dużo szarawych owłosionych listków. Kwiaty zebrane w tzw. nibykłosy. Kwitną przez cały lipiec i sierpień na niebiesko lub fioletowo. Lawenda najlepiej rośnie na glebach lekkich, wapiennych w nasłonecznionych miejscach.
- Lebiodka pospolita - roślina ta znana jest bardziej pod nazwą oregano. Wytwarza korzenny zapach. Dorasta do około 80 cm. Kwitnie od czerwca do sierpnia na różowo bądź liliowo. Kwiaty tworzą podbaldachy. Nasiona umieszczone są po cztery w rozłupnikach. Lebiodka najlepiej rośnie w nasłonecznionych miejscach i na przepuszczalnym podłożu. Jest rośliną miododajną.
- Lubczyk ogrodowy – to bylina o intensywnym zapachu, przypominającym maggi. Dorasta do 1,5 m wysokości. Ma proste, puste wewnątrz łodygi, które wyrastają z grubego podziemnego kłącza dopiero w drugim roku uprawy. Żółte, drobne i skupione w baldachach kwiaty pojawiają się w lipcu i sierpniu.
- Macierzanka tymianek – to niski, silnie aromatyczny półkrzew osiągający ok. 20-30 cm wysokości. Z kłącza wyrasta kilka wyprostowanych szarych łodyg, które tuż przy ziemi są zdrewniałe. Liście są bardzo drobne. Roślina kwitnie od maja do września w kilku odcieniach, od różowego po liliowy. Dojrzałe owoce mają brunatny kolor i znajdują się w rozłupkach. Macierzanka najlepiej udaje się w nasłonecznionych miejscach i na piaszczystych, dobrze odprowadzających wodę glebach.
- Melisa lekarska – to bylina, która osiąga wysokość 50 cm. Jej łodyga jest wyniesiona, w kolorze zielonym z odcieniem fioletu. Liście wydzielają silny aromat zbliżony do zapachu cytryny. Kwitnie od czerwca do września. Jasnożółte kwiaty są silnie miododajne. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, na glebach wilgotnych oraz zasobnych w wapń.
- Majeranek ogrodowy – to roczna lub dwuletnia bylina, czasem półkrzew. Łodyga dorasta do 50 cm wysokości. Drobne białe lub różowe kwiaty są zebrane w luźne kłosy. Kwitną od lipca do pierwszych przymrozków. Owoce to rozłupnie, z drobnymi jasnobeżowymi nasionami o aromatycznym, korzennym zapachu. Lubi ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru stanowiska oraz regularne podlewanie.
- Mięta pieprzowa – to wiecznie zielona bylina o twardej, owłosionej i rozgałęzionej łodydze. Wydziela charakterystyczny zapach. Dorasta do ok. 40 cm wysokości. Jej liście są jajowate. Kwiatostan tworzy kłosy i główki. Kwiaty są drobne i kwitną na fioletowo od lipca do września. Owoc wytwarza się rzadko. Mięta najlepiej rośnie na glebach zasadowych i lubi półcień.
- Ogórecznik lekarski – to jednoroczna roślina osiągająca wysokość do 60 cm, szorstko owłosiona. Wydziela przyjemny, odświeżający zapach ogórków. Dolne liście są duże, eliptyczne, górne małe, podługowate. Duże, zwisające, miododajne kwiaty wyrastają na szczycie łodygi od czerwca do lipca. Ziele ma łagodne działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze. Używany jest wewnętrznie do leczenia zapaleń i uszkodzeń błon śluzowych. Zewnętrznie używa się jako odwar przy oparzeniach skóry czy odmrożeniach.
- Szałwia lekarska – to półkrzew dorastający do 60 cm. Rozgałęziona łodyga jest zdrewniała u podstawy. Liście młodej szałwii mają kolor szarawo srebrzysty, który wraz z czasem zmienia się na zielony. Miododajne kwiaty, skupione w kwiatostany, kwitną od czerwca do października na fioletowo, czasem na biało i różowo. Szałwia najlepiej czuje się na słonecznych i ciepłych stanowiskach, na glebie żyznej i zasadowej.
- Rozmaryn – to wiecznie zielony półkrzew, który osiąga do 2-3 m wysokości. Rośnie jednak bardzo wolno. Jest silnie rozgałęziony. Ma dużo liści, przypominających igły. Kwitnie od maja do lipca, na biało z domieszką fioletu. Najlepiej rośnie w nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru miejscu, na glebie ubogiej i suchej, zasobnej w wapno. Podlewa się go z umiarem i rzadko.