SEPTORIOZA SELERA (Septoria apiicola) – to bardzo groźna choroba powodująca znaczne straty w plonie selera korzeniowego i naciowego oraz pietruszki.
Objawy
W wyniku uszkodzenia liści może dojść do znacznego zmniejszenia plonu. Rozprzestrzenianiu się choroby sprzyja ciepła i wilgotna pogoda. Pierwsze objawy septoriozy widoczne są już w stadium siewek. Na liścieniach i liściach siewek pojawiają się brunatnoszare plamy. Po kilku tygodniach od wysadzenia rozsady, na blaszkach i ogonkach liściowych zainfekowanych roślin powstają ciemnobrunatne owocniki grzyba (piknidia).
Rośliny żywicielskie
Seler korzeniowy, seler naciowy, pietruszka korzeniowa, pietruszka naciowa.
Sposoby zwalczania
Aby zapobiec tej chorobie zaleca się wprowadzić do uprawy odmiany tolerancyjne na grzyba Septoria apiicola. Ponadto należy wysiewać jedynie nasiona zaprawione fungicydami zawierającymi tiuram, bądź środkami naturalnymi. Na plantacji warto niszczyć pierwotne źródła zakażenia. Natomiast na polach, gdzie wystąpiła ta choroba trzeba zachować przerwę w uprawie selerów przez okres 2-3 lat.