Mączka bazaltowa ze względu na naturalne pochodzenie z powodzeniem może być stosowana w uprawach ekologicznych. W swoim składzie zawiera szereg niezbędnych makro- oraz mikroelementów potrzebnych roślinom do życia. Najważniejsze związki bazaltu to tlenek krzemu, czyli tzw. krzemionka (około 50%), tlenek glinu (około 20%) oraz tlenek żelaza (5-10%). Ponadto bazalt zawiera wiele cennych makro- i mikroelementów (magnez, wapń, sód, potas, mangan, tytan, fosfor, siarka, bor, chrom, miedź, cynk, molibden, kobalt czy jod.
Krzemionka zawarta w mączce bazaltowej wzmacnia rośliny i uodparnia je na choroby oraz szkodniki m.in. poprzez wzmocnienie ścian komórkowych.
W tym celu, w tradycyjnych przepisach ogrodnictwa ekologicznego, poleca się opylanie roślin mączką bazaltową w ilości 100 g na 10 m2.
Mączka jest niezwykle pomocna w nawożeniu gleb mocno wyeksploatowanych i nieurodzajnych. Doskonale uzupełnia nawozy organiczne (np. obornik, biohumus czy kompost) oraz przyspiesza proces kompostowania.
Oprócz swoich niesamowitych właściwości odżywczych dla roślin, mączka bazaltowa spełnia także rolę ochronną.
Opylanie roślin mączką bazaltową w znaczący sposób przyczynia się do ograniczenia występowania szkodników i chorób roślin.To ekologiczna metoda walki z patogenami roślin stosowana w ogrodnictwie, bez środków chemicznych, preparatów owadobójczych czy grzybobójczych.
Produkt jest nietoksyczny dla roślin i bezpieczny dla ludzi, ponieważ nie posiada okresu karencji.
Mączka bazaltowa doskonale nadaje się także do zaprawiania nasion i cebulek. Stosowana podczas przesadzania stanowi doskonały nawóz startowy.