Jak zwiększyć odporność roślin - naturalne preparaty

Choroby, szkodniki, zbyt wysoka i za niska temperatura, brak lub nadmiar wody – to czynniki na które są narażone wszystkie uprawiane rośliny. Oto preparaty na bazie naturalnych składników, które zwiększają ich odporność.

Jak zwiększyć odporność roślin - naturalne preparaty

Jakie czynniki mają wpływ na odporność roślin?

Wszystkie gatunki roślin mają określoną, genetyczną odporność, która została wykształcona w wyniku naturalnego doboru albo prac hodowlanych. Nieprzypadkowo, np. wśród marchwi, są odmiany mniej lub bardziej podatne na choroby oraz szkodniki. Podobnie jest z odpornością na mróz np. jabłoni. Wśród nich są odmiany świetnie znoszące największe mrozy, a inne mogą marznąć nawet podczas lekkich zim. Dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi na cechy odmian roślin. Trzeba starać się je dopasowywać do warunków klimatycznych – inne panują np. w górach czy nad morzem.

Na odporność roślin wpływ mają jednak nie tylko geny. Bardzo wiele zależy od ziemi: jej żyzności, wilgotności, zawartości próchnicy, odczynu pH. Przykładowo, borówka amerykańska czy różanecznik  zawsze będę słabo rosły i chorowały, jeśli zostaną posadzone w zwykłej ziemi. Te rośliny potrzebują bowiem kwaśnego podłoża, czyli o niskim pH.

Kwiaty pokojowe zaś bywają wrażliwe na wilgotność powietrza w mieszkaniu. Dla nich centralne ogrzewanie to stres, który skutkuje m.in. zrzucaniem liści. W tym okresie są też mniej odporne na atak szkodników, zwłaszcza przędziorków, tarczników i wełnowców.

Czasami na brak odporności ma wpływ niewłaściwe nawożenie. Przykładowo, przenawożenie azotem powoduje, że rośliny rosną szybko, bujnie, ale ich liście oraz pędy są jednocześnie delikatne i wiotkie, bardziej podatne na wnikanie chorobotwórczych grzybów oraz inwazję szkodników.

Odporność roślin – ogrodowych, w mieszkaniu i na balkonie - można zwiększać przy pomocy naturalnych preparatów. To świetna alternatywa dla środków chemicznych.

 

2. Jakie naturalne preparaty zwiększają odporność roślin?

Naturalne preparaty zwiększające odporność roślin można robić domowymi sposobami, np. z czosnku, cebuli, pokrzywy,  krwawnika, mniszka, skrzypu czy sody oczyszczonej i drożdży. Jednak trzeba mieć przepisy, znać terminy stosowania i dawki. Dlatego wygodniej jest korzystać z gotowych preparatów zwiększających odporność roślin. Mają na opakowaniach instrukcje, jak ich używać, a także łatwiej i dłużej można je przechowywać. Niektórych naturalnych preparatów nie da się przygotować domowymi sposobami. To np. środki zawierające pożyteczne bakterie.

Wiele naturalnych preparatów nie tylko zwiększa odporność. Mogą także dostarczać roślinom składników pokarmowych.

Przeczytaj też: Domowe sposoby na wszelkie zło w ogrodzie

1. Pożyteczne grzyby

Wśród roślin bardzo duże szkody powodują choroby grzybowe. Gdy mają odpowiednią wilgotność i temperaturę, w kilka lub kilkanaście dni potrafią zniszczyć np. pomidory. Chorobotwórcze grzyby, tak jak inne organizmy, też muszą konkurować m.in. o składniki odżywcze i miejsce do życia oraz mają swoich wrogów. Taką konkurencją są dla nich np. drożdże (także grzyby). Na rośliny drożdże nanosi się w postaci oprysku. To sposób na ochronę np. ogórków przed mączniakiem.

Jeszcze skuteczniejszy niż drożdże jest niepatogeniczny grzyb Pythium oligandrum, który wchodzi w skład ekologicznego preparatu Polyversum WP. Grzyb ten nie tylko zabiera miejsce grzybom chorobotwórczym, ale także na nich pasożytuje. Dzięki temu zapobiega chorobom grzybowym oraz potrafi wyleczyć rośliny już zaatakowane. Nadaje się do stosowania w uprawach ekologicznych.

Przeczytaj też: Czy choroby grzybowe można zwalczać grzybem?

2. Biohumus dżdżownic

To bardzo wyjątkowy nawóz, który jednocześnie zwiększa odporność roślin. Biohumus wytwarzają dżdżownice. Mają one specyficzny sposób odżywiania. Drążąc podziemne tunele, jednocześnie zjadają ziemię wraz z resztkami roślin, które się w niej znajdują, ale też różne mikroorganizmy, często szkodliwe dla roślin, jak nicienie, grzyby, bakterie. Po przejściu przez ich przewód pokarmowy są one unieszkodliwione. Dżdżownice wydalają zaś właśnie biohumus.

Biohumus zawiera nie tylko składniki pokarmowe, ale też substancje sprzyjające odradzaniu się życia biologicznego w glebie i podłożach. Rośliny rosną lepiej oraz zdrowiej. Biohumus wydalony przez dżdżownice wygląda jak czarna ziemia. To składnik ekologicznych preparatów w płynie, takich jak Biohumus Max Uniwersalny, Biohumus Max do ziół oraz Biohumus Max do storczyków.

 

Jak zwiększyć odporność roślin - naturalne preparaty

3. Na bazie skrzypu

Ziele skrzypu zawiera m.in. krzemionkę. Znajdujący się w niej krzem wzmacnia ściany komórkowe roślin. Dzięki temu rośliny są bardziej odporne na wnikanie do nich chorobotwórczych grzybów. Preparaty ze skrzypu – gnojówkę lub wyciąg – można zrobić domowymi sposobami.

Gotowy produkt ze skrzypem to Evasiol, który może być stosowany w ekologicznych uprawach. Preparat zawiera substancję podstawową wyizolowaną z części naziemnej skrzypu polnego. Wywołuje ona biochemiczne reakcje w tkankach roślin, dzięki czemu stają się one odporniejsze. Uodparnia rośliny na choroby grzybowe, ale też np. na przymrozki. To rodzaj antystresora dla roślin.

Efekty stosowania preparatu widoczne są już po 2-3 godzinach od zabiegu.

Przeczytaj też: Czy uciążliwy chwast może zabezpieczyć uprawy?

4. Mączka bazaltowa

To zmielony, naturalny bazalt. Zawiera bardzo dużo krzemionki (około 50%), a także składniki pokarmowe niezbędne dla roślin, jak magnez, wapń, sód, potas, mangan, fosfor, siarka, bor, miedź, cynk, molibden. Dlatego mączka bazaltowa jest nawozem, który jednocześnie wzmacnia odporność roślin. Działa bardzo długo i wolno.

Krzem, który jest w krzemionce, wzmacnia ściany komórkowe roślin. To sprawia, że chorobotwórczym grzybom trudniej je sforsować. Mączkę bazaltową można dodawać np. do dołków przed sadzeniem roślin, a także zaprawiać nią nasiona i cebulki. Stosowana podczas przesadzania, np. bylin, stanowi nawóz startowy. Nadaje się nawet do piaskowania trawnika.

Przeczytaj też: Jak wykorzystać mączkę bazaltową w ogrodzie?

Jak zwiększyć odporność roślin - naturalne preparaty

5. Pożyteczne bakterie

Oprócz chorobotwórczych bakterii, wywołujących takie choroby roślin jak np. guzowatość korzeni, zaraza ogniowa czy bakterioza obwódkowa fasoli, istnieją też bakterie pożyteczne. Potrafią one chronić rośliny przed chorobami.

Pożyteczne mikroorganizmy dostępne są w preparacie Guard. To starannie dobrane szczepy bakterii, wyselekcjonowane z naturalnych, zdrowych upraw. Tworzą naturalną barierę ochronną dla roślin w ogrodzie. Wyglądają jak biały proszek. W gramie preparatu jest aż 10 miliardów różnych kolonii bakterii. Polecane są do ochrony upraw ekologicznych.

Pożyteczne bakterie, naniesione na rośliny w postaci oprysku, zmniejszają ryzyko porażenia roślin przez organizmy patogeniczne. W efekcie warzywa oraz drzewa i krzewy owocowe lepiej plonują. Zbiory dlużej się także przechowują.

Przeczytaj też: W jaki sposób wykorzystać bakterie w ogrodzie?

6. Ekstrakt z grapefruta

W pestkach grapefruita – popularnego owocu cytrusowego – znajdują się substancje zwalczające chorobotwórcze mikroorganizmy, w tym bakterie, grzyby, wirusy. Spektrum działania jest wyjątkowo szerokie. Ekstrakt z pestek z grapefruta poprawia też wzrost i odporność roślin. Polecany jest do ochrony warzyw, drzew i krzewów owocowych i ozdobnych, kwiatów, ziół.  

Gotowym preparatem na bazie ekstraktu z grapefruta jest Biosept Active. Stosuje się go do poprawy ukorzeniania roślin i wzmocnienia ich odporności na choroby. Korzystnie wpływa na trwałość zebranych plonów.

Podobne działanie ma Biosept Active Spray. To preparat w formie gotowej do użycia – wystarczy opryskać rośliny. Polecany jest do roślin balkonowych, iglaków i ziół. Stymuluje ich wzrost i odporność.

Gotowy do użycia jest także inny preparat z ekstraktem grapefruta - Biosept Active Spray Zdrowy i Kwitnący Storczyk. Stymuluje odporność i witalność orchidei. Stosowany systematycznie, korzystnie wpływa na wzrost oraz uodparnia storczyki na choroby grzybowe.

Przeczytaj też: Jak zwalczać choroby roślin przy pomocy grapefruta?

7. Wzmacniająca lecytyna

W diecie człowieka lecytyna to składnik bardzo pożądany, ponieważ jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym mózgu, a także budowy ścian komórkowych. To mieszaniny różnych związków organicznych, głównie o charakterze tłuszczowym. Ich bogatymi źródłami są m.in. żółtko jaja, awokado, soja, fasola, słonecznik, orzechy, rzepak, ryby, oliwki.

Lecytyna wykorzystywana jest także w ekologicznej ochronie roślin, gdyż poprawia ich odporność. Zawiera ją preparat Lecitec, przeznaczony do oprysku. Lecytyna wzmacnia błony komórkowe roślin. Dzięki temu są bardziej odporne na inwazję chorobotwórczych patogenów. Rosną zdrowiej oraz lepiej plonują. Zbiory dłużej się także przechowują, gdyż są mniej narażone na choroby przechowalnicze, których sprawcami są np. grzyby.

Preparat z lecytyną jest pomocny w zwalczaniu takich chorób jak: alternarioza, zaraza ziemniaczana, mączniak prawdziwy, kędzierzawość liści brzoskwini.

Przeczytaj też: W jaki sposób wykorzystać lecytynę w ogrodzie?

Autor

Poradnik został napisany przez Eksperta Target, który od wielu lat pomaga czytelnikom rozwiązywać problemy związane z uprawą, pielęgnacją i ochroną roślin.

Miłość do roślin i pasja do ogrodnictwa naszego Eksperta pomaga mu w tworzeniu wartościowych poradników, które szczególnie przydatne są ogrodnikom amatorom oraz posiadaczom ogródków działkowych.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!