Z artykułu dowiesz się:
1. Czym charakteryzuje się szparag?
Skąd pochodzą szparagi?
Szparag lekarski (Asparagus officinalis) to gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Jest jedynym jadalnym przedstawicielem rodzaju szparag (Asparagus) i jako roślina uprawna rozpowszechniony został na całym świecie. Szparagi jako warzywo uprawiane były już w starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian. Ci ostatni konserwowali szparagi w sosie własnym, a spożywali na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Obecnie największym ośrodkiem produkcji tego warzywa są Chiny. Szparag jest warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność, przy czym jadalne są młode pędy zwane zwyczajowo szparagami lub wypustkami szparagów. W sprzedaży obecne są białe i zielone wypustki, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy. Zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią.
Czy w naturze można spotkać szparagi?
Szparag lekarski rozpowszechniony jest niemal na terenie całej Polski. Dziko rośnie w południowej części kraju, zaś na północy prawdopodobnie tylko zdziczały z dawnych upraw. Stanowiska dzikie trudno odróżnić od zdziczałych ze względu na łatwość rozsiewania się z nasion. Rzadko rośnie w górach i niektórych obszarach Polski wschodniej. Szparag lekarski swoim zasięgiem obejmuje środkową i południową Europę, północną Afrykę oraz zachodnią oraz środkową Azję. Ponadto spotykany jest zdziczały w rejonie upraw na różnych obszarach o klimacie umiarkowanym, m.in. w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, w Australii i Nowej Zelandii, w południowej części Ameryki Południowej, na wyspach Galapagos oraz w północnej Europie, w tym na wyspach brytyjskich.
Jak wygląda szparag lekarski?
Szparag lekarski tworzy nagi, obły i prosty pęd nadziemny, który osiąga do 1,5 m wysokości. W dolnej części jest nierozgałęziony, okryty nielicznymi i rzednącymi ku górze, skrętoległymi, łuskowatymi liśćmi, zaś w górnej części jest silnie, wiechowato rozgałęziony. Liście wspierające odgałęzienia są wydłużone w kolczastą ostrogę. W górnej części pędu wyrastają wznoszące się odgałęzienia boczne pędu. U nasady gałązek oraz rosnących na gałązkach wyrastają pęczki 3-15 gałęziaków, które pełnią funkcję asymilacyjną. Są proste, obłe, ostro zakończone i osiągają 1-3 cm długości. Część podziemną szparaga tworzy kłącze nazywane karpą, z którego wyrasta zwykle kilka pędów nadziemnych oraz liczne, grube, pełniące funkcję spichrzową, szare korzenie. Co roku wyrastają z nich włókniste korzenie boczne służące do pobierania wody i substancji pokarmowych, obumierające po zakończeniu wegetacji. System korzeniowy może sięgać nawet do około 3 m głębokości i 2,5 m szerokości, jednak główna masa korzeni znajduje się na głębokości około 1 m. Szparag lekarski tworzy drobne, zwisające, dzwonkowate, żółtawe lub jasnozielone kwiaty, które wyrastają z rozgałęzień w górnej części pędu. Kwiaty męskie i żeńskie zwykle tworzą się na różnych roślinach (gatunek dwupienny), choć zdarzają się i kwiaty obupłciowe. Po przekwitnięciu pojawia się kulista, czerwona, trzykomorowa jagoda o średnicy 6-10 mm. Wewnątrz owocu znajduje się do 6 czarnych, kulisto-owalnych nasion o siateczkowato pomarszczonej powierzchni.
Jakie wartości odżywcze posiadają szparagi?
Szparag należy do warzyw zasobnych w biologicznie czynne związki. Korzenie i kłącza zawierają asparaginę, która powoduje m.in. spadek ciśnienia tętniczego. Ponadto zawiera kumarynę, koniferynę, wanilinę, olejki lotne, karotenoidy (fizaminę, kapsantynę) oraz aminokwasy. Szparagi zawierają dużą ilość kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów dostarcza 225 mikrogramów, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania) oraz witaminę C (10 ugotowanych pędów dostarcza 25 mg), witaminę E, potas, błonnik oraz przeciwutleniacze (rutyna) korzystnie działające na skórę. W 100 g świeżych szparagów znajduje się zaledwie 17 kilokalorii, a 10 ugotowanych pędów zawiera około 33 kcal.
Dlaczego szparagi warto włączyć do zdrowej diety?
Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin (C, kwas foliowy), soli mineralnych (cynk, wapń), przeciwutleniaczy (rutyna) oraz niska wartość energetyczna sprawiają, że szparagi są zalecane w zdrowej diecie. W 100 g świeżych szparagów znajduje się zaledwie 17 kilokalorii, a 10 ugotowanych pędów zawiera około 33 kcal. Z uwagi, iż jest niskokaloryczna można jej jeść spore ilości bez obawy o wzrost masy ciała. Szparagi zawierają także sporo błonnika, dzięki któremu szybciej czujemy sytość oraz przyspiesza działanie jelit zapobiegając zaparciom. Jest naturalnym diuretykiem, czyli zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie, działa moczopędnie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Czy szparagi posiadają właściwości lecznicze?
W niektórych krajach, np. we Francji, Meksyku, Portugalii czy Wenezueli szparagi uznane są (lub były) za oficjalną roślinę leczniczą. W Europie wschodniej i Azji odwary z kłączy i korzeni szparagów od dawna były stosowane w chorobach układu krążenia i nerek, reumatyzmie i epilepsji. Kompresami z odwarami leczono ropne schorzenia skóry. Nalewkę z jagodami szparagów uważano za środek zapobiegający impotencji. W chińskim lecznictwie ludowym odwary z kłączy i korzeni używane były jako środek moczopędny, poprawiający nastrój psychiczny, leczący lub zapobiegający podagrze czy cukrzycy. Według niektórych źródeł szparagi działają także normalizująco na podziały komórek w chorobach nowotworowych oraz oczyszczają organizm stymulując pracę nerek. Ponadto znajdująca się w młodych pędach asparagina powoduje spadek ciśnienia tętniczego, rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz wzmożenie siły skurczów mięśnia sercowego przy równoczesnym spowolnieniu ich rytmu.
Jak wykorzystać szparagi w kuchni?
Szparagi uznawane są jako jedne z najsmaczniejszych warzyw. Charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Wyjątkowym smakiem wyróżnia się także zupa szparagowa, zarówno z kawałkami szparagów, jak i w formie zblendowanej (zupa krem). Przed przyrządzeniem bielone pędy szparagów wymagają obrania, zaś wypustki zielone nie wymagają takiego zabiegu. Następnie należy odciąć lub odłamać stwardniałą nasadę pędu. Szparagi gotuje się w osolonej wodzie. Do białych szparagów można także dodać nieco soku z cytryny. Szparagi białe gotuje się do miękkości, a zielone krócej (al dente). Gotować można zarówno w specjalnych, wysokich garnkach jak i płaskich, odpowiednio szerokich, gdzie można pędy związać w celu łatwiejszego ich wyciągnięcia z garnka. Po ugotowaniu można je podawać z masłem, beszamelem, vinegret z dodatkami, takimi jak natka pietruszki, bułka tarta, parmezan czy posiekane jajka na twardo. Szparagi można także zapiekać w piecu lub grillu.
Które odmiany szparagów warto uprawiać?
- Szparag ‘Franklin’ – odmiana męska pochodząca z Holandii, charakteryzująca się niezwykle dużą plennością. Jest nieco bardziej wymagająca w stosunku do gleby, ale bardzo rzadko wytwarza nasiona przez co uprawa nie jest zachwaszczona siewkami.
- Szparag ‘Grolim’ – holenderska odmiana męska, plonuje obficie tworząc wypustki bardzo dobrej jakości, bardzo rzadko wytwarza nasiona. Nadaje się do uprawy zarówno na szparagi białe, jak i zielone.
- Szparag ‘Backlim’ – odmiana męska pochodząca z Holandii. Charakteryzuje się wysokim plonem. Nieco bardziej wymagająca w stosunku do gleby. Bardzo rzadko wytwarza nasiona przez co uprawa nie jest zachwaszczona siewkami.
- Szparag ‘Avalim’ – odmiana męska pochodząca z Holandii do uprawy na szparagi białe i zielone. Charakteryzuje się wysokim plonem ale ma większe wymagania. Bardzo rzadko wytwarza nasiona przez co uprawa nie jest zachwaszczona siewkami. Nadaje się do uprawy zarówno na szparagi białe, jak i zielone.
- Szparag ‘Herkolim’ – odmiana męska pochodząca z Holandii. Charakteryzuje się wysokim plonem. Jest bardziej wymagająca w stosunku do gleby. Bardzo rzadko wytwarza nasiona przez co uprawa nie jest zachwaszczona siewkami. Nadaje się do uprawy zarówno na szparagi białe, jak i zielone.
- Szparag ‘Gijnlim’ – obficie plonująca odmiana męska pochodząca z Holandii. Ma nieco większe wymagania co do podlewania i nawożenia. Bardzo rzadko wytwarza nasiona przez co uprawa nie jest zachwaszczona siewkami. Nadaje się do uprawy zarówno na szparagi białe, jak i zielone.
- Szparag ‘Eposs’ – odmiana dwupienna (posiadająca osobniki męskie i żeńskie) pochodząca z Niemiec. Plonuje nieco gorzej niż odmiany holenderskie, jednak ma mniejsze wymagania glebowe i większą odporność na choroby (zwłaszcza na szarą pleśń). Ponadto wypustki są bardzo wysokiej jakości. Nadaje się do uprawy zarówno na szparagi białe, jak i zielone.
- Szparag ‘Huchel`s Alpha’ – niemiecka odmiana dwupienna (posiadająca osobniki męskie i żeńskie) . Plonuje nieco gorzej niż odmiany holenderskie, jednak ma mniejsze wymagania glebowe i większą odporność na choroby (zwłaszcza na szarą pleśń). Ponadto wypustki są bardzo wysokiej jakości.
- Szparag ‘Schwetzinger Meisterschuss’ - odmiana dwupienna (posiadająca osobniki męskie i żeńskie) pochodząca z Niemiec tworząca bardzo wysokiej jakości wypustki. Plonuje nieco gorzej niż odmiany holenderskie, jednak ma mniejsze wymagania glebowe i większą odporność na choroby (zwłaszcza na szarą pleśń). Nadaje się do uprawy zarówno na szparagi białe, jak i zielone.
2. W jaki sposób uprawia się szparagi?
Jakie wymagania stanowiskowe i glebowe mają szparagi?
Szparagi najlepiej udają się na glebach żyznych, przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych o pH 6,0-7,5. Zbyt ciężkie i wilgotne gleby są najczęstszą przyczyną gnicia i obumierania karp. Stanowisko pod uprawę szparagów powinno być słoneczne i osłonięte przed wiatrem. Silne wiatry mogą powodować wyłamywanie się pędów.
Czy szparagi wymagają nawożenia?
Jesienią w roku poprzedzającym sadzenie karp należy głęboko przekopać glebę. Spulchnianie jest bardzo ważne, gdyż wpływa korzystnie na wzrost głębokiego systemu korzeniowego szparagów, co bezpośrednio prowadzi do zwiększenia plonów. Ponadto nie można zapomnieć o zasileniu gleby nawozem organicznym. W tym celu doskonale sprawdzi się obornik, ziemia kompostowa lub nawozy zielone. W przypadku braku dostępu do nawozów organicznych warto sięgnąć po Obornik granulowany Target, który skutecznie wzbogaci i użyźni glebę. W kolejnych latach nawożenie organiczne powtarza się co około 3 sezony. Przynajmniej raz w sezonie należy zastosować nawożenie mineralne. Doskonałym nawozem, który uzupełni niedobory składników pokarmowych jest Nawóz granulowany do warzyw Target. W przypadku stwierdzenia zbyt niskiego odczynu podłoża (pH poniżej 6,0) należy zastosować nawozy wapniowe, np. Dolomit ogrodniczy Target.
W jaki sposób sadzi się karpy szparagów?
Po uprzednim przygotowaniu podłoża (jesienne przekopanie z zastosowaniem nawozu organicznego) bez względu na typ uprawy należy także wykopać bruzdy do sadzenia karp. W tym celu co około 150cm wykonuje się rowy o szerokości 40 cm i głębokości 25 cm. Ziemię należy usypać po dwóch stronach rowu, a na jego dnie usypujemy kopce ziemi w odstępach 35 cm. Karpy układamy na kopczykach w taki sposób, aby znalazły się 10-15 cm pod powierzchnią gruntu. Na końcu kopczyki z karpami należy przysypać ziemią, wyrównać i obficie podlać.
Czym różni się uprawa szparagów bielonych od zielonych?
Uprawa szparagów bielonych wymaga znacznie więcej zabiegów agrotechnicznych. Konieczne jest usypanie wałów ziemi nad rzędami roślin. Zabieg ten należy przeprowadzić najpóźniej w momencie pojawienia się pierwszych wypustek. Z kolei uprawa szparagów zielonych jest znacznie mniej wymagająca (uprawia się na płasko).
Które zabiegi są konieczne w uprawie szparagów?
W pierwszym i drugim roku po wysadzeniu karp niezbędnym zabiegiem jest regularna likwidacja wyrastających chwastów, które potrafią skutecznie konkurować o wodę i składniki pokarmowe. Ponadto jesienią należy usunąć zasychające pędy szparagów. Nie można także zapomnieć, iż małe i słabo ukorzenione karpy (zwłaszcza w pierwszych dwóch latach po posadzeniu) są bardzo wrażliwe na niedobór wody, dlatego też wymagają regularnego podlewania.
Kiedy rozpoczyna się zbiór szparagów?
Zbiór szparagów rozpoczyna się zwykle w 3 roku uprawy i kontynuuje przez kolejne 10-12 lat. Należy jednak pamiętać, że w pierwszych i ostatnich latach plonowanie szparagów jest mniejsze. Decyzję o rozpoczęciu pierwszego zbioru dokonujemy pod koniec wegetacji drugiego roku uprawy. Jeśli pojedyncze okazy osiągnęły co najmniej 150 cm wysokości i wytworzyły po kilka grubych pędów wówczas jest to znak, że w kolejnym sezonie można spodziewać się plonów. Jeśli przyrosty będą mniejsze to pierwszy zbiór warto przesunąć o jeden rok.
W jaki sposób zbierać i przechowywać szparagi?
Zbiory szparagów należą do pracochłonnych czynności, gdyż wymagają regularności i ciągłego schylania. Przeprowadza się go najczęściej od końca kwietnia i kontynuuje w maju,a w przypadku plantacji w pełni dojrzałości także w czerwcu (jednak nie później niż do około 20 czerwca). Okresu zbioru szparagów nie należy wydłużać, gdyż rośliny muszą mieć zapewniony dostatecznie długi okres wegetacji aby w kolejnym roku wydały obfite plony. Pędy szparagów przeznaczone do zbioru powinny mieć 15-20 cm długości. Wypustki wycina się za pomocą ostrego noża. W przypadku szparagów zielonych zwykle przeprowadza się jeden zbiór w ciągu dnia (najlepiej o stałej porze). Z kolei szparagi bielone lepiej zbierać dwukrotnie w ciągu doby, aby nie dopuścić do wyrastania wypustek ponad powierzchnię ziemi. Po zbiorze szparagi należy jak najszybciej umieścić w chłodnym i zacienionym miejscu. Dzięki szybkiemu schłodzeniu będzie możliwe dłuższe przechowywanie wypustek.
3. W jaki sposób rozmnaża się szparagi?
Szparagi rozmnaża się przez rozsadę pochodzącą z siewu nasion oraz wegetatywne przez podział karpy. Pomimo tego, że druga metoda należy do łatwiejszych i mniej pracochłonnych to jednak nie jest zalecana, gdyż karpy stosunkowo źle znoszą dzielenie. Ponadto przy rozmnażaniu wegetatywnym z jednej karpy można uzyskać najwyżej kilka sadzonek, zaś przy siewie nasion jest możliwość otrzymania znacznie większej ilości roślin. Nasiona szparagów wysiewa się na rozsadniku od początku kwietnia w rzędy co 40-45 cm i w rzędzie co 4-5 cm. Siewki po wschodach należy przerwać. Pozostawia się rośliny w odległości 10 cm od siebie, gdyż wówczas mają więcej miejsca do swobodnego wzrostu. Jesienią należy obciąć górne fragmenty pędów. Przed nadejściem zimy rośliny rosnące na rozsadniku należy zabezpieczyć liśćmi lub słomą. Wiosną następnego roku karpy szparagów są gotowe do wysadzenia na miejsce stałe. Najlepszym terminem na wykopanie ich z rozsadnika jest przełom marca i kwietnia. Zbyt późne sadzenie skutkuje znacznie mniejszym przyjmowaniem się karp z powodu niedoboru wody i zbyt wysokiej temperatury. Pojedyncza karpa powinna mieć minimum 15 długich korzeni i kilka dużych pąków.
4. Jakie problemy wystepują w uprawie?
Jakie choroby najczęściej występują na szparagach?
Choroba |
Objawy |
Zwalczanie |
Rdza szparaga |
Pierwsze objawy pojawiają się już od kwietnia. Porażone pędy mają żółte plamy, które następnie stają się pomarańczowe. Od połowy czerwca widoczne są rdzawe i wydłużone skupienia zarodników letnich. Pod koniec lata pod skórką porażonych pędów tworzą się ciemnobrunatne pseudoowocniki zimujące w resztkach roślinnych. Silnie zainfekowane szparagi przedwcześnie żółkną i zamierają, co powoduje znaczny spadek plonu. |
|
Szara pleśń |
Pierwsze objawy widoczne są w drugiej połowie okresu wegetacyjnego. Pędy szparagów żółkną, a następnie zamierają. Porażone części roślin pokryte są szarym nalotem. W wyniku silnego nasilenia choroby, szparagi słabiej plonują w roku następnym. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza (95-100%), ograniczony dostęp światła i temperatura na poziomie 15-20°C. Grzyb zimuje na resztkach roślinnych w podłożu. |
|
Zgnilizna korzeni i podstawy łodygi szparaga |
Wiosną porażone rośliny więdną, brunatnieją, a następnie zamierają. Na zainfekowanych szparagach może być widoczny różowawy nalot grzybni z zarodnikami konidialnymi. Patogen zimuje w resztkach roślinnych lub bezpośrednio w podłożu. Rozwojowi choroby sprzyjają ciężkie i wilgotne gleby, nieodpowiednie nawożenie, a także uszkodzenia spowodowane przez szkodniki glebowe roślin.
|
|
Purpurowa plamistość pędów szparaga |
Pierwsze objawy występują od połowy lipca w postaci niewielkich, brązowych plam na pędach. Plamy te stopniowo się powiększają. Zauważalny jest jasny środek z brązowo-czerwonym brzegiem. Pędy boczne i gałęziaki zasychają, a następnie opadają. Zamierać mogą także całe pędy. Rozprzestrzenianiu się choroby sprzyja ciepła i wilgotna pogoda w okresie letnim. |
|
Jakie szkodniki stanowią zagrożenie dla szparagów?
Szkodnik |
Objawy |
Zwalczanie |
Mszyca szparagowa
|
Osłabia wzrost młodych roślin oraz powodują deformacje (pędy posiadają charakterystycznie zbite gałązki). Szkodniki te są także wektorami chorób wirusowych.
|
|
Trzep szparagówka |
Objawy żerowania szkodnika widoczne są już od wiosny. Szkodliwość larw polega na wygryzaniu korytarzy w pędach, co doprowadza do deformacji roślin (tzw. pastorał).
|
|
Poskrzypka szparagowa |
Osobniki dorosłe i larwy żerują na nadziemnych częściach rośliny ogałacając młode pędy. Przy silnym porażeniu wzrost roślin zostaje zahamowany, a uszkodzone pędy zasychają. Larwy wyrządzają największe szkody na młodych plantacjach.
|
|
Śmietki |
Pierwsze objawy żerowania szkodników widoczne są już na wiosnę. Larwy tych szkodników wgryzają się do wypustek szparaga powodując znaczne uszkodzenia i utratę wartości handlowej.
|
|