Poziomka

Poziomka.jpg

Poziomka

POZIOMKA (Fragaria vesca) to smaczny owoc, który w naturze występuje w Polsce. Owoce o ładnym czerwono różowym kolorze, smaczne, słodkie o wyczuwalnym łagodnym aromacie. Owoce są spożywane na surowo oraz stanowią składową wielu przetworów (np. konfitury) Oprócz soli mineralnych zawierają także duże ilości witaminy C oraz garbników i flawonoidów. Rośliny rozmnażają się poprzez rozłogi, niekiedy nazywane wąsami. Poziomka ma w większości kwiaty koloru białego z ładnymi trójlistkowymi liśćmi na długim owłosionym ogonku. W uprawie występują odmiany owocowe o większych owocach od gatunku oraz ozdobne o większych, czerwonych lub różowych kwiatach.

Stanowisko

stanowisko icon

Poziomki to przede wszystkim rośliny leśne o bardzo dużych wymaganiach świetlnych. Rośliny wymagają stanowisk słonecznych. Mogą też tolerować stanowiska o słabszej operacji słonecznej jednak wiąże się to z tym, że owoce poziomki są cierpkie i gorzej wybarwione a przez to i mniej atrakcyjne.

Wymagania

wymagania icon

Poziomki wymagają gleb lekkich o kwaśnym odczynie (pH 5,5 – 6,0). Tak jak truskawki nie mają zbyt dużych wymagań pokarmowych. Przed sadzeniem warto zastosować dobrze rozłożony kompost lub obornik. Należy także pamiętać o regularnym nawadnianiu, zwłaszcza w okresie suszy. Poziomki to rośliny wieloletnie, które jednak nie powinny być uprawiane w jednym miejscu nie dłużej niż 3 – 4 lata. Oprócz tego należy pamiętać, że ze względu na „zmęczenie” gleby poziomek nie sadzimy w miejscu gdzie uprawiane były maliny i truskawki oraz ziemniaki i pomidory.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Szara pleśń truskawki – najczęściej występująca i również najgroźniejsza choroba truskawki i poziomki. Może zaatakować prawie całą naziemną część krzaczka – przede wszystkim pąki, kwiaty, a później także owoce. Jej rozwojowi sprzyja ciepło i wilgoć. Objawia się wysychaniem i opadaniem kwiatów i pąków, a na skutek jej rozwoju, owoce pokrywa brunatnawa plama, która następnie przybiera postać charakterystycznej, szarawej pleśni.

Mączniak prawdziwy truskawki – choroba poraża liście, które w miarę jej rozwoju, pokrywają się białawym, mącznym nalotem – raczej po ich spodniej stronie, ale czasem także wierzchniej. Następnie liście zwijają się, stopniowo wysychają i pokrywają się brązowymi plamami. Zaatakowane zostać mogą także owoce, które na skutek choroby zasychają.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Roztocz truskawkowy – w pierwszej fazie obecność tego szkodnika objawia się żółknięciem i słabym rozwojem liści. Z czasem stają się pomarszczone, a ich brzegi (a z często nawet całe liście) zasychają. Prowadzi to przede wszystkim do zmniejszenia plonów, ale także, wraz z rozwojem choroby, rośnie tendencja do drobnienia owoców i ich słabszego dojrzewania. Najgorszą konsekwencją szkodliwego działania roztocza jest zamieranie roślin.

Kwieciak malinowiec – niech nie zmyli nas nazwa, gdyż szkodnik ten atakuje nie tylko maliny, ale także jeżyny, truskawki i nasze poziomki. Poraża liście i pąki, ale na szczęście łatwo go to zdradza. Jeśli zauważymy naruszone szypułki pąków lub dziurki w liściach, znak to, że mamy do czynienia właśnie z tym osobnikiem.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!