Cukinia
Cukinia zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal. Zastosowanie cukinii w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty.
Ciekawe odmiany do uprawy w ogrodzie:
- cukinia 'Ambasador';
- cukinia 'Astra';
- cukinia 'Atena';
- cukinia 'Black Forest’;
- cukinia 'Nimba';
- cukinia 'Soraya';
- cukinia ‘Tapir’.
Stanowisko
Optymalna temperatura wzrostu dla cukinii wynosi około 25°C. Pod uprawę trzeba wybrać stanowisko ciepłe i słoneczne.
Wymagania
Cukinię można uprawiać z siewu lub z rozsady. Może być uprawiana po wszystkich roślinach, z wyjątkiem należących do tej samej rodziny. Należy pamiętać, że rośliny potrzebują dużo wody. Związane jest to z dużą powierzchnią liści oraz płytkim systemem korzeniowym. Najlepsze gleby pod uprawę cukini to średnio zwięzłe, o znacznej zawartości próchnicy, żyzne, przepuszczalne i przewiewne, szybko nagrzewające się, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Uprawia się ją na stanowisku w pierwszym roku po oborniku.
Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy też spulchnianie gleby, odchwaszczanie, podlewanie i dwukrotne nawożenie pogłówne (po pojawieniu się pierwszych zawiązków i po pierwszym zbiorze owoców).
Najczęściej występujące choroby:
Mączniak rzekomy dyniowatych - objawy choroby pojawiają się początkowo na górnej stronie blaszki liściowej. Są to jasne plamy umiejscowione między nerwami liścia. W miejscu plam, na dolnej stronie blaszki liściowej, w warunkach podwyższonej wilgotności powietrza pojawia się nalot zarodników. Silnie porażone liście stopniowo zasychają.
Najczęściej występujące szkodniki:
Przędziorki - szkodniki te wysysając soki z liści mogą powodować osłabienie roślin. Inne objawy żerowania owadów to żółtawe przebarwienia liści i ich wcześniejsze opadanie.
Mszyce - owady te żerują na dolnej stronie liści. Przy masowym pojawie mogą doprowadzić do zniekształcenia i przebarwiania się liści oraz zamierania zawiązków owoców.