![choroba icon](/images/icons/choroba-icon.png)
MĄCZNIAK PRAWDZIWY TRUSKAWKI (Spharotheca macularis).
Objawy
![objawy icon](/images/icons/objawy-icon.png)
Pierwsze niepokojące oznaki można zaobserwować już od połowy maja. Przybierają wówczas postać białoszarego, mączystego nalotu ma spodniej stronie blaszki. Zainfekowane liście zaczynają się podwijać łódkowato ku górze eksponując miejsce zarażenia. W kolejnej fazie rozwoju choroby powierzchnia liści pokrywa się czerwonobrunatnymi plamami, które mogą zająć obszar całej blaszki, a tym samym przyczynić się do jej obumarcia, wykruszenia i ograniczenia fotosyntezy. Mączniak prawdziwy może dotknąć również owoce rośliny, które zaczynają usychać, zaś zawiązki owoców ulegają deformacji i w ostateczności brunatnieją oraz zamierają. Choroba prowadzi do znacznego ograniczenia powierzchni asymilacji, co powoduje zmniejszenie wzrostu i odporności roślin.
Rośliny żywicielskie
![rośliny żywicielskie icon](/images/icons/zosliny-zywicielskie-icon.png)
Truskawki, poziomki
Sposoby zwalczania
![sposoby zwalczania icon](/images/icons/stanowisko-icon.png)
Profilaktyka w przypadku mączniaka prawdziwego polega na zakładaniu nowych plantacji z sadzonek zdrowych, pochodzących z kwalifikowanych mateczników. Istotne jest inwestowanie w odmiany odporne i stosowanie w ich otoczeniu obsady roślin, które nie doprowadzą do silnego przegęszczenia. Polecamy nawożenie azotowe dostosowane do bieżących potrzeb roślin. Wykorzystanie środków ochrony chemicznej należy rozpocząć już po zaobserwowaniu pierwszych objawów i stosować przez sezon. W przypadku odmian wrażliwych zabiegi wykonujemy z częstotliwością 7-10 dni.