SZARA PLEŚŃ NA TRUSKAWCE (Botryotinia fuckeliana)
Objawy
Choroba dotyka wszystkie części roślin, zarówno liście, jak i kwiaty oraz owoce. Symptomami zainfekowania są pojawiające się na zdrowej tkance ośrodki choroby w postaci brązowych plam. Przebarwienia szybko zwiększają swoją powierzchnię, a porażone części rośliny brązowieją i zasychają. Z zainfekowanych kwiatów grzyb często przedostaje się na szypułki, co przyczynia się do obumarcia całkowitego kwiatostanów. W przypadku infekcji owoców w fazie wzrostu dochodzi do zaschnięcia lub gnicia. Dojrzałe owoce dotknięte szarą pleśnią mają początkowo na skórce jasnobrązowe, lekko zapadające się gnilne plamy, które z czasem pokrywają się szarym, puszystym i pylącym nalotem. W przypadku wysokiej wilgotności może dojść również do pojawienia się objawów chorobowych u podstawy ogonków liściowych i szypułek owocowych, znacznie rzadziej widać je na liściach czy łodygach. W ciepłych i wilgotnych latach, z dużą ilością opadów w okresie kwitnienia i dojrzewania owoców porażeniu może ulec nawet ponad 50 % truskawek. Do gnicia może dojść wskutek transportowania i krótkiego ich składowania. Szczególnie narażone na rozprzestrzenianie się infekcji są zagęszczone plantacje, gdzie panują idealne warunki do rozwoju choroby.
Rośliny żywicielskie
Truskawki
Sposoby zwalczania
Dla zadowalających efektów należy wykonać ok. 5 zabiegów w odstępach co 5-7 dni przy uwzględnieniu tempa rozwoju kwiatów oraz aktualnego przebiegu pogody (deszcz – zmywanie środków). Zwalczanie chemiczne Switch 62,5 WG, Polyversum WP