Magnolia
Stanowisko
Magnolie lubią żyzną glebę (większość gatunków wymaga gleby głębokiej i żyznej o odczynie lekko kwaśnym), którą dobrze jest wymieszać przed posadzeniem z dobrze rozłożonym obornikiem lub uprzednio przygotowanym podłożem torfowym. Gleba nie może mieć tendencji do zbrylania ani dużego przesychania gdyż korzenie magnolii są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju złamania. Na ten element należy zwracać uwagę podczas przesadzania. Z tego też względu gleba powinna być zasobna w przyswajalne dla rośliny makro i mikroelementy. Przy wyborze miejsca docelowego dla tych pięknie rosnących i kwitnących roślin wybieramy miejsca dobrze osłonięte od wiatru a tym samym od tworzenia się zastoisk z niską temperaturą zalegającą przy ziemi (młode egzemplarze są podatne na działanie niskich temperatur). Oprócz tego miejsce to powinno być dobrze nasłonecznione.
Wymagania
Magnolie wykazują duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe dlatego też oprócz zasobnej gleby w trakcie sezonu wegetacyjnego wymagają zasilania w nawozy mineralne. Żeby zasilić rośliny można zastosować obornik lub kompost. Przy zasilaniu roślin nawozami mineralnymi stosujemy nawozy wieloskładnikowe i najlepiej o przedłużonym okresie działania. Magnolie w warunkach niedoborów wody wymagają regularnego podlewania. Po zakończeniu kwitnienia możemy obrywać przekwitłe kwiatostany będące siedliskiem szarej pleśni a niekiedy mączniaka prawdziwego (szczególnie te egzemplarze, które kwitną przez cały sezon wegetacyjny). Przy podlewaniu unikamy nanoszenia wody na liście oraz pędy aby nie stwarzać korzystnych warunków do infekcji chorób grzybowych oraz bakteryjnych. Magnolie nie lubią cięcia formującego. Dokonujemy tylko cięć sanitarnych podczas których usuwamy uszkodzone lub porażone pędy. Przy niekorzystnych warunkach temperaturowych zimą warto zabezpieczyć rośliny agrowłókniną przed silnym mrozem, który powoduje pękanie kory.
Najczęściej występujące choroby:
Mączniak prawdziwy magnolii - na liściach widoczny biały, mączysty nalot. Choroba szczególnie uciążliwa w drugiej połowie lata.
Najczęściej występujące szkodniki:
Mszyce - żerują na młodych przyrostach, wysysają soki co prowadzi do deformacji.