Do najważniejszych chorób powodowanych przez bakterie zaliczamy: zarazę ogniową, kanciastą plamistość ogórka, raka bakteryjnego drzew owocowych, guzowatość korzeni.
Objawy
Infekcja rośliny następuje przez wnikanie komórek bakteryjnych przez naturalne otwory, mechaniczne uszkodzenia oraz przez słupki i pręciki kwiatowe. Namnożenie kolonii bakteryjnej w tkance rośliny powoduje wystąpienie objawów choroby: miękkiej zgnilizny (tkanka rośliny zamienia się w półpłynną masę), plamistości (na liściach pojawiają się wodniste plamy otoczone jasnozieloną obwódką), zgorzele (następuje gwałtowne porażenie liści, kwiatów, pędów przechodzące w rakowatości kory), więdnięcie (wytworzone toksyny przez bakterie, czopują naczynia doprowadzając do zakłócenia przewodzenia wody), narośle (powstają rakowatości, guzy spowodowane przyspieszonym podziałem komórek rośliny).
Rośliny żywicielskie
Warzywa, drzewa i krzewy liściaste, ziemniaki.