Fasola
Stanowisko
Fasola dobrze rośnie na glebach ciepłych, przepuszczalnych i próchnicznych. Najlepiej udaje się na glebach o odczynie obojętnym. Ma duże wymagania cieplne. Jest wrażliwa na niskie temperatury i dlatego siejemy ją do gruntu jak minie groźba wiosennych przymrozków.
Wymagania
Przed siewem warto zasilić glebę nawozem mineralnym lub kompostem. Również w trakcie wegetacji fasolę można zasilić nawozami potasowymi i fosforowymi, bowiem ich niedobór może przyczynić się do zmniejszenia plonu. Do dobrego rozwoju fasola potrzebuje także odpowiedniej ilości wody. Największej ilości wody potrzebuje podczas kwitnienia i wiązania strąków. Jeśli w tym czasie występuje zbyt mała ilość opadów koniecznie jest podlewanie roślin. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym po wysiewie nasion jest dokładne odchwaszczanie plantacji. Chwasty usuwamy ręcznie albo za pomocą herbicydów. W przypadku odmian pnących musimy zapewnić roślinom podpory, po których rośliny będą się pięły.
Najczęściej występujące choroby:
Antraknoza fasoli - groźna choroba fasoli, która objawia się ciemnymi plamami na liściach, pędach i strąkach. Plamy na pędach są wydłużone, natomiast na liściach i na strąkach są zagłębione. Silne porażenie może doprowadzić do zlewania się plam ze sobą oraz do porażenia nasion w strąku. Wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi choroby. Szara pleśń - grzyb poraża kwiaty, liście i strąki fasoli. Na porażonych częściach rośliny występują plamy, które pokrywają się szarym, pylącym nalotem zarodników. Silnie porażone strąki mogą gnić. Aby zapobiec chorobie należy unikać dużego zagęszczenia roślin i nadmiernej wilgotności.
Najczęściej występujące szkodniki:
Strąkowiec fasolowy - bardzo groźny szkodnik fasoli. Szkodliwe są larwy żerujące wewnątrz nasion. Przez pewien czas nie widać objawów żerowania. Z czasem pojawiają się w nasionach otwory, przez które z nasion wychodzą chrząszcze. Widać również w nasionach wygryzione przez larwy zagłębienia.