Czereśnia

Czere%C5%9Bnia.jpg

Czereśnia

CZEREŚNIA PTASIA (Prunus avium) to gatunek wyjściowy, z którego wyhodowano liczne, smaczne odmiany. Drzewa te pochodzą zarówno z Europy jak i Kaukazu. Liście zmienne delikatne, eliptyczne lub odwrotnie jajowate z charakterystycznym podwójnym piłkowaniem brzegów liści. Mimo, że kwiaty pojawiają się już po ukazaniu liści to w pełni kwitnienia masa białych niekiedy różowych, drobnych kwiatów robi wrażenie. Tworzące się po zapyleniu owoce dochodzą niekiedy do 2 – 2,5 cm średnicy wielkości. Na przełomie czerwca i lipca dojrzewające owoce popularnie zwane czereśniami (kuliste pestkowce) mienią się w zależności od odmian różnymi barwami od żółtej, czerwonej, bordowej czy nawet czarnej. Najsmaczniejsze są te owoce, które mają ciemnoczerwony miąższ. Idealne do bezpośredniej konsumpcji. Zawierają w swym składzie cukry proste, pektyny oraz niezbędne związki mineralne. Najczęściej czereśnie są wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur oraz napoi i kompotów.

Stanowisko

stanowisko icon

Drzewo musi rosnąć na stanowisku odpowiadającym jej wysokim wymaganiom zarówno glebowym jak i cieplnym. Gleba to przede wszystkim duża zasobność wodna oraz zasobność w składniki mineralne i próchnicze. Aby czereśnie były odpowiednio wybarwione, duże i smaczne potrzebują dużej ilości wody oraz słońca. Ponieważ czereśnie są bardzo wrażliwe na mróz wymagają terenów osłoniętych od silnie wiejących wiatrów oraz usytuowania w miejscach na skłonach południowych.

Wymagania

wymagania icon

Czereśnie należą do roślin obcopylnych co oznacza, że aby wydawały zadowalający plon smacznych i dużych owoców nie powinny być sadzone samotnie. W tym celu dobiera się drugą odmianę, która jest zapylaczem. Ważnym zabiegiem jest odpowiednie cięcie. Należy zapewnić jak największą przejrzystość korony (lepsza dostępność promieni słonecznych). Ważnym też elementem w prowadzeniu cięć jest systematyczne skracanie przewodnika. Czereśnie wymagają obfitego nawożenia wapniowego

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych - pierwsze objawy choroby początkowo widoczne są głównie na kwiatach, które po porażeniu brunatnieją, zasychają i przez następnych kilka miesięcy pozostają na drzewie. Choroba atakuje również korę, powodując powstawanie na jej powierzchni plam i nekroz. Porażeniu ulegają także owoce, na których pojawiają się ciemne plamy gnilne, pokryte nalotem grzybni. Owoce zamierają, przekształcają się w mumie i pozostają na gałęziach przez kilka miesięcy. Wystąpieniu choroby sprzyja ciepła i wilgotna pogoda.

Drobna plamistość liści drzew pestkowych - to powszechna choroba drzew pestkowych, objawiająca się powstawaniem na liściach (V-VII) bardzo licznych, drobnych, początkowo zielonych, następnie brunatniejących plamek. Silnie porażone liście przedwcześnie opadają, powodując obniżenie wielkości i jakości plonu oraz osłabienie całego drzewa. Chorobie sprzyja wysoka wilgotność powietrza.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Nasionnica trześniówka - ze złożonych przez dorosłe owady na owocach jaj (V-VI) wylęgają się białawe larwy, które wgryzają się w miąższ owocu, powodując jego robaczywienie.

Mszyca wiśniowo-przytuliowa - to szkodnik, który żeruje głównie na liściach, powodując ich silne skręcanie się i pokrywanie lepką spadzią. Pluskwiaki mogą też atakować kwiaty, młode pędy, zawiązki owocowe oraz owoce.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!