Mięta pieprzowa
Stanowisko
Mięta najlepiej rośnie na glebach średnio żyznych, piaszczysto-gliniastych i zasadowych. Rośliny najlepiej udają się w lekkim półcieniu. Podczas sadzenia roślin należy pamiętać, że mięta silnie rozrasta się i wymaga nieco więcej przestrzeni. Można ją ograniczyć poprzez sadzenie roślin np. w wiadrze bez dna.
Wymagania
Rozmnażanie:
Miętę pieprzową rozmnaża się z nasion wysiewanych do doniczek wczesną wiosną lub wegetatywnie za pomocą sadzonek zielnych bądź odrostów. Sadzonki umieszcza się je na głębokości 5-8 cm, co 10-12 cm, rozstaw rzędów 30-40 cm.
Przycinanie:
Wiosną zaleca się dokonanie sanitarnego przycięcia roślin. Dzięki temu wypuszczą nowe, silne i zdrowe pędy, które dostarczą znaczną ilość materiału zielarskiego.
Zbiór:
Miętę można zbierać kilkukrotnie w ciągu sezonu. Pierwszy zbiór przypada zwykle na czerwiec, zaś ostatni na wrzesień. Zwykle ścina się młode pędy, ewentualnie obrywa same liście.
Najczęściej występujące choroby:
Mączniaki - na całej powierzchni tkanek rozwijających się z porażonych pąków pojawia się biały mączysty nalot. Silne porażenie liści hamuje ich wzrost, a następnie prowadzi do deformacji i zasychania. Skuteczny preparat to Evasiol.
Szara pleśń - na liściach i kwiatach pojawia się szary nalot, który w krótkim czasie obejmuje coraz większą powierzchnię roślin. W niesprzyjających warunkach choroba rozwija się bardzo szybko. Po zauważeniu pierwszych objawów wykonujemy oprysk (np. Switch 62,5 WG, Signum 33 WG, Polyversum WP).
Najczęściej występujące szkodniki:
Mszyce - żerowanie powoduje zwijanie się liści oraz skręcanie całych pędów. Szkodnik wydziela duże ilości spadzi która zanieczyszcza pędy i owoce. Zwalczanie natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów preparatami: Agrocover Spray, Emulpar 940 EC, Mospilan 20 SP, Karate Zeon 050 CS.