zapobiega chorobom grzybowym owoców i warzyw
Środek zawierający żywy organizm, przeznaczony do ochrony strefy korzeniowej i nadziemnej przed chorobami grzybowymi.
Pojemność: 2g
Niepatogeniczny grzyb Pythium oligandrum jest pasożytem niektórych gatunków grzybów chorobotwórczych. Zasiedla on strefę korzeniową eliminując poprzez konkurencyjne działanie niektóre grzyby chorobotwórcze. Jednocześnie stymuluje wzrost roślin poprzez wprowadzenie do nich fitohormonów oraz fosforu i cukrów. Stymulacja ta rozpoczyna się podczas bezpośredniego kontaktu grzybni i młodej tkanki roślin. Przy opryskiwaniu naziemnym, Pythium oligandrum rozkłada strzępki grzybów patogenicznych poprzez rozkład enzymatyczny, stymulując jednocześnie mechanizmy odpornościowe chronionej rośliny.
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy ręcznych, moczenia roślin. Środek najskuteczniej działa w podłożu o temperaturze 12 - 25 C oraz pH 5,5 - 7,5. Zabiegi należy wykonywać wcześnie rano lub pod wieczór (unikać silnego nasłonecznienia).
Po zastosowaniu środka nie stosować doglebowo chemicznych środków grzybobójczych.
10^6 oospor grzyba Pythium oligandrum w 1 gramie środka
Kiedy stosować?
Problem | Roślina | Dawkowanie |
---|---|---|
szara pleśń, antraknoza | borówka amerykańska | 1,5 g w 5 l wody/100 m2 |
szara pleśń, skórzasta zgnilizna owoców, mączniak prawdziwy, biała plamistość liści, czerwona plamistość liści | truskawka | 1 g w 3 - 6 l wody/100 m2 |
szara pleśń | czarna porzeczka | 1,5 g w 5 l wody/100 m2 |
szara pleśń | malina jesienna | 1,5 - 2 g w 4 - 6 l wody/100 m2 |
zamieranie pędów | malina jesienna | 2 g w 6 - 7 l wody/100 m2 |
zamieranie pędów | malina letnia | 2 g w 7 l wody /100 m2 |
szara pleśń | malina letnia | 1,5 - 2 g w 4 - 6 l wody /100 m2 |
ordzawianie korzeni, choroby przechowalnicze | pietruszka korzeniowa | 1 - 2 g w 6 - 10 l wody /100 m2 |
Powiązane problemy | Powiązane rośliny | |
---|---|---|
mączniak jabłoni, mączniak prawdziwy truskawki, mączniak rzekomy, plamistości liści, szara pleśń na truskawce, wertycylioza truskawki | truskawka, pomidor, grusza, czereśnia, borówka wysoka (borówka amerykańska), fasola, malina, porzeczka, ogórek, bób, brzoskwinia, róże, śliwa, bazylia pospolita |
„Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie”.